Alternatif Tiyatrolardan Açık Mektup

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatro_1238246135Mimesis Haber / Armağan Çağlayan’ın Radikal’de yayınlanan Ali Poyrazoğlu söyleşisi ile tekrar alevlenen alternatif tiyatro tartışması hakkında aşağıda listesi bulunan tiyatro toplulukları tarafından kamuoyu ile paylaşılan açık mektubu yayınlıyoruz:

Aşağıda imzası bulunan sahneler ve tiyatrolar olarak son dönemde “Alternatif Sahneler ve Tiyatrolar” üzerine yapılan çeşitli yorumlar ve söylemler üzerine bu bildiriyi yayınlama kararı aldık.

“Alternatif tiyatro yoktur” demek Türkiye tiyatro tarihinde özellikle 1980 sonrası yapılan her türlü yenilikçi, deneysel çalışmayı yok saymak demektir! Bu durum, bugünün politik yapısı gibi kendinden farklı olanı ve “yeni” olanı yok etmesinden ve kabul etmemesinden farklı değildir. Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nın, 5. Sokak Tiyatrosu’nun, Bilsak’ın, Assos Tiyatro Festivali’nin, Kumpanya’nın, Studio Oyuncuları’nın… v.b. tiyatroların faaliyetlerinin ve bıraktıkları mirasın reddedilmesi demektir.

Türkiye tiyatro tarihinde onlarca yıldır çeşitli dönemlerde ödenekli tiyatroların, prodüksiyon tiyatrolarının kabullenememe durumunun, son yıllarda gelişim gösteren yeni tiyatrolarımıza ve sahnelere uzandığını görüyor ve çeşitli suçlamalara maruz kalıyoruz!

“Alternatif” kelimesini sözlükler “seçenek, farklı, diğer, öteki” gibi kelimelerle ifade etmektedir. Bu tanımlama hiçbir zaman bu kurumların kendisi tarafından konulmamış, genellikle akademik çevreler veya yazılı/görsel medya tarafından tanımlanmıştır. Bizler hiçbir zaman bu sıfat için üretim yapmadık. Ürettiklerimiz ve yaptıklarımız bu sıfatı doğurmuştur! Bugün alternatif sahneler ve tiyatrolar geleceğin Türkiye tiyatrosunu doğuracak olan tiyatrolardır.
Tiyatrolarımız son yıllarda yazılı ve görsel basın tarafından özenle takıp edilmekte, desteklenmektedir. Seyirci algısında öne yerleşmiş olduğu da son yıllardaki akademik çalışmalardan da öğrenilebilir.

Tiyatrolarımız son yıllarda her sezon içinde iki yüzden fazla oyunun üretimini sağlamış ve sezon boyunca her gün aralıksız temsiller vermiş, yurtiçi-yurtdışı turneler yapmıştır. Çok sayıda jüri tarafından değerlendirilmiş ve çok sayıda ödül almıştır. Ancak bu tiyatrolar hiçbir zaman ödül için tiyatro yapmamışlar, ödül sistemlerini eleştiren ve tavsiyelerde bulunan kurumlar olmuşlardır.

Evet, bizler öteki olmaktan mutluyuz! Ancak farklı kulvarların tiyatroları olduğumuzu bilerek bunun sınıfsal bir ayrım taşımadığını biliyoruz! Bugün oyunlarımızı oynarken koltuk sayısının bir oyunun kalitesini etkilemediğini biliyoruz!

Ana akım olmadığımız için mutluyuz! Yıllardır sponsorluklar olmadan, ticari kaygı gütmeden sadece tiyatrolarımızı yaşattığımız ve sadece tiyatro yapmak için uğraştığımızı biliyoruz!

Tiyatroyu bir ticari ürün olarak görmediğimiz için mutluyuz! Sahnelerimizde bize destek veren, bizimle beraber oyunlar üreten usta oyuncularımızla ve hocalarımızla ilerlediğimiz için mutluyuz!

Mahalle aralarına genelde bireysel destekçilerin katkılarıyla açtığımız ve “deliklerden” dönüştürdüğümüz mekanlarımızı, salonların devlet tarafından kapatıldığı veya “çok amaçlı salonlara” kurban edildiği bir dönemde yaşatabildiğimiz için mutluyuz! Bu deliklerde tiyatro yapmamızın çıkış noktası, alternatif işler üretmekten ziyade alternatif sahne/mekan ve seyir biçimleri yaratmak/araştırmak oldu.

Bizler de vergisini veren, oyunculara istihdam sağlayan salonlar ve tiyatrolar olarak popüler ve sabun köpüğü söylemler içinde prim sağlama yoluna gitmeyeceğimizi; bu zor dönemlerde birbirimize saldırmak ve yıkıcı olmak yerine yol gösterici olunması gerektiğini belirterek herkese sahnede onurlu, üretken ve ahlaklı yıllar diliyoruz!

Açık Sahne
Asmalı Sahne
BeReZe
BuluTiyatro
Cazu Tiyatro
D22
Deng ü Bej
Ekip HayalET
Emek Sahnesi
Galata Perform / Ve Diğer Şeyler Topluluğu
Gnlev
Görme Yeri
Irish Mafia
İkincikat
Kadro Pa
Kara Kutu
Kıvanç Tiyatro
Kumbaracı50 / Altıdan Sonra Tiyatro
Mek’an Sahne
Mekan Artı
Merve Engin
Oyun Alanı
Oyun İşleri
Oyun Havası
Parya
Saft
Sahne 3 / 3 Mota Oyuncuları
Sahne Hal
Sekizincikat
Seyirhane
Şermola Performans / Destar Tiyatro
Te sahne
Tiyatro 5
Tiyatro Fobi
tiyatrotem
Tiyatro Ölü Aktörler
Tiyatro Öteki Hayatlar
Tiyatro Pol
tiyatrOn
Tiyatro Tatavla
Yan Etki

Paylaş.

1 Yorum

Yanıtla