İmza Kampanyası: Phaselis Antik Kentini Koru!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

phaselisMimesis Haber/  Antalya’daki Phaselis Antik Kent Alanının bir kısmı yakın zamanda bir otel yapımı nedeniyle imara açılma tehlikesi içerisinde. Bu kültür ve doğa katliamını engellemek için sosyal medyada bir imza kampanyası düzenleniyor. Destek vermek için buraya tıklayabilirsiniz.

İmza kampanyasının metni ve konu hakkındaki açıklamalar ise şöyle:

Türkiye’nin en güzel kıyı şeritleri, milli parkları parsel parsel 5 yıldızlı otellerle dolmaya devam ederken, Fettah Tamince Beydağları Milli Park alanına “Dream Of Phaselis” adlı yeni bir otel ekliyor.

Ama bu defa otel 1.Derecede Sit Alanı olan Phaselis Antik Kent alanın bir kısmını da projeye dâhil ederek bir tarih, kültür ve doğa katliamına kalkışıyor.

Türkiye’nin tarihini ve doğasını ranta kurban etmemek için sende bir imza ver! Bugün Phaselis’i kurtaramazsak, yarın her şeyi kaybedebiliriz…

Detaylar:

Rixos Otellerin Sahibi Fettah Tamince,bu kez gözünü Phaselis’e dikti. Antik kentte 180 dönümlük arazide 208 oda,6 tenis kortu ve 3 yüzme havuzlu otel inşa edilecek.

En önemlisi de bu parselin bir kısmı 1. derecede sit alanı içerisinde olacak. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 26 Aralık 2013’de “ÇED gerekli değildir,” kararı verdi ve tepkilere neden oldu… “Drem Of Phasalis” ismi verilen projenin rüyası 2005’de başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Teşvik Kanunu kapsamında 2005’de tahsis edildi. Bölgedeki imar planlarında yapılan değişikliklerle 2011’de onaylandı.

Doğana ve Tarihine sahip çık!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na

Sayın İdris Güllüce ve Sayın Ömer Çelik;

Öncelikle şunu belirtmeme izin verin; tüm ülkede özellikle de Antalya’da turizm adına doğal, kültürel ve tarihi varlıklarımız geri döndürülemez biçimde yozlaştırılmakta ya da yok edilmektedir. Türkiye’nin ve muhtemelen dünyanın en önemli doğal ve tarihi varlıklarından biri olan Phaselis Antik Kent Alanına otel yapımına izin vermeniz demek, kısa vadeli ticari kazançlar adına bizim değerlerimizi ve geleceğimizi yıkıma uğratmak demektir.
Antik kent ve milli park bölgesine yapılacak büyük bir tesisin, hem inşa hem inşa sonrası işletme aşamasında tarihi ve doğal yapıya birçok açıdan zarar vereceği açık iken ÇED(Çevresel Etki Değerlendirilmesi) raporu dahi gerek görülmeksizin inşa izni verilmesi kaygı vericidir. Kaldı ki; Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun vermiş olduğu izinde, projenin 1.Derece Arkeolojik Sit Alanına giren %10’luk kısmı için projenin iptal edilmemiş yalnızca söz konusu alana “dokunulmaması” gibi muğlâk bir ifade ile izin verilmiş, hem inşa esnasında hem sonrasında bölgenin nasıl korunacağına dair hiç bir ifade içermiyor olması birçok korkunç yanlışa aralık kapı bırakmaktadır.

Bu ülkenin mirası Phaselis Antik Kentini tahrip etmek yerine sizden korumanızı ve dokunmamanızı önemle talep eder ve 1.Derecede sit alanlarının korunmasıyla ilgili Ek 1’de yer alan Karar uyarınca gereğinin yapılmasını arz ederiz…

Ek 1: http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44310/ilke-karari–karar-no-658–karar-tarihi-05111999.html

Sincerely,
[Your name]

Paylaş.

3 yorum

  1. SELEN TOKLU Tarih:

    kesinlikle hayır yeter.. ağaçları kesip doğayı katlediyorlar.heleki orda bir tarih var otel yapılmasını istemiyorum ………

Yanıtla