ONK Ajans'tan Amatör Tiyatrolara Yönelik Yeni Hamleler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

indirMimesis Haber/ Geçtiğimiz aylarda ONK Ajans LTD. ŞTİ.’nin amatör tiyatrolardan telif talep etmesiyle başlayan süreçte amatör tiyatro grupları “amatör tiyatrolar telifi tartışıyor “[1] başlıklı bir kampanya başlatmışlar, konuyla ilgili bir çok grubun imzacı olduğu bildiriler yayınlanmış, hukukçu, akademisyen, profesyonel, amatör ve yazar kimlikleriyle bir çok kişi yazılarıyla bu kampanyaya dahil olmuştu.

Akademisyen Prof. Dr. Savaş Bozbe’inl hukuki mütalaasında: “ONK ajansın,  5846 sayılı Kanun hükümleri ve ilgili mevzuat uyarınca meslek birliği niteliğine sahip olmadığı, bu nedenle ONK Ajansın5846 sayılı kanunun 42. maddesinin son fıkrası hükümlerine göre telif haklarının takip ve tahsilini gerçekleştiremeyeceği sonucuna varmış bulunmaktayım.” ibaresi yer almaktaydı. Bu mütalaadan sonra herhangi bir açıklama yapmayan ajans, geçtiğimiz günlerde bildiriye imzacı olan gruplardan Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Kulübü’nün Milan Kundera’nın “Jacques ile Efendisi” oyunun İBB Şehir Tiyatroları 29. Gençlik Günleri Programında yer aldığı için FSEK’i ihlal ettiğini bildiren bir dilekçe iletti. Ajans üniversite yönetiminden oyunun başka nerelerde oynadığına dair bilgi talep etti.

Bu sene 21. si düzenlenen ve konseptini telif tartışmaları olarak belirlenen İstanbul Amatör Tiyatro Günleri’nde hukukçu, çevirmen, yazar, yayıncı ve tiyatrocu kimlikleriyle konuşmacıların yer aldığı “Tiyatroda Telif” paneli düzenlenmişti. Yeditepe Üniversitesinde faaliyet gösteren bir diğer grup, Yeditepe Üniversitesi Oyuncuları da şenlikte oyunlarını sahneleyen gruplardan biriydi.

Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Kulübü’nden doğrudan bir telif talep etmeyen ajans, bu bildirimleri telif ücreti hesaplaması için mi yoksa izin işlemleri için mi talep ettiğini de belirtmedi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Yeditepe Üniversitesi Oyuncuları’ndan Mehmet Çağlar Sucu şöyle konuştu:

“Onk ajanstan gelen dilekçenin çıkarımı ezcümle; sizin oynadığınız yerlerde bilet satıldı mı bilet satıldıysa telif ücretlerimizi alalım.Amatörlük kavramından ve amatör tiyatrodan bihaber olanların düşünmedikleri taraf amatör ekiplerin katıldığı festivallerden biletli olsalar bile hiç bir ücret talep etmediğidir ayrıca defalarca bahsedilen ve sorunun açmazı da olan konuda amatör tiyatro ekiplerinin festivalleri yada oyunları biletli olsa bile kimsenin bundan bireysel olarak bir çıkar gözetmediğidir.”

Bilal Akar/ MİMESİS



[1] http://amatortiyatrolartelifitartisiyor.blogspot.com/
Paylaş.

Yanıtla