ONK Ajans'tan "Tuhaf" Talep

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nın 2012 sezonunda sahnelere taşıdığı Bertolt Brecht’in “Sezuan’ın İyi İnsanı” isimli eğitim prodüksiyonun gösterimleri, ONK Ajans tarafından engellenmek istendi.

ONK Ajans,  grupla yapılan telefon görüşmelerinden sonuç alamadıkları gerekçesiyle Boğaziçi Üniversitesi ile resmi yazışmaya geçti.

ONK Ajans Ltd. Şti. adına Sahne Sanatları Sorumlusu Aslıhan Gülay imzasıyla yazılan dilekçede, ajansın Bertolt Brecht’in telif haklarını koruyan Almanya’daki “Suhrkamp Verlag” firmasının Türkiye temsilcisi olduğu, oyunun Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları(BÜO) tarafından izinsiz sahnelendiği ve FSEK’ye uymayan bu temsillerin durdurulmadığı takdirde yasal yollara başvurulacağı ifadeleri yer alıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları, yazıya gereken hukuki cevabın verileceğini ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu MADDE 33’e göre ajansın beyanının geçersiz olduğunu vurguladı. Bahsi mevzu olan madde ise şu şekilde:
3. TEMSİL SERBESTİSİ:

Yayımlanmış bir eserin, tüm eğitim ve öğretim kurumlarında, yüzyüze eğitim ve öğretim maksadıyla doğrudan veya dolaylı kar amacı gütmeksizin temsili, eser sahibinin ve eserin adının mutat şekilde açıklanması şartıyla serbesttir.

Hem kendilerinin hem de çeşitli üniversite tiyatrolarında yıllardır Brecht’in oyunları oynandığını, “kar amacı gütmeyen” tiyatro topluluklarına yönelik ajansın bu tavrının hem hukuka hem de Brecht’in tiyatro anlayışına uymadığını belirtti. BÜO’nun her sene yeni katılan üyelerle birlikte temel teatral eğitim sürecinin sonunda bir “eğitim prodüksiyonu” olarak çeşitli tiyatrocuların eserlerini sahneye taşıdıklarını ifade ettiler. Kendilerinin kar amacı gütmeyen,amatör bir tiyatro grubu olduklarını eğitim süreçlerinde sahneledikleri oyunların telif hakları konusunda yasal çerçevenin net olduğunu vurguladı. Grup, “Sezuan’ın İyi İnsanı” isimli oyunlarını oynamaya devam edeceklerini, 19 Kasım’da Taksav’ın 17. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde yer alacaklarını açıkladı.

Bilal Akar-MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla