Mimesis Tiyatro/Çeviri Araştırma Dergisi’nin bu sayısı İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu (İATP) tarafından hazırlanan “2004 Şenlikler” başlıklı dosyayla açılıyor. İATP, kendisine dâhil topluluklar tarafından yürütülen çalışmaları ve tartışmaları belgelemek ve kamuoyunca ulaşılabilir kılmak amacıyla yıllık bir bülten çıkarıyordu ve çıkarmaya devam ediyor. Ancak ilerideki sayfalarda görülebileceği üzere İATP tarafından bir bülten kapsamını aşan kaynak niteliğinde bir araştırma inceleme dosyası üretilince Mimesis‘in bu ürüne sayfalarında yer vermesi fikri ortaya çıktı. Bu dosyayla tiyatro yayıncılığı alanında kurumlar arası üretken bir işbirliği için hem somut bir örnek ortaya çıkartılıyor hem de ileriye dönük ümit verici bir adım atılmış oluyor. “Şenlikler Dosyası”nda yer alan on yazı, İATP’nin amatör/alternatif tiyatro şenliklerine yönelik geçtiğimiz yıl yürüttüğü yazılı tartışmalar sonrasında üretildi ve sayıları gün geçtikçe artan amatör/alternatif şenlikler üzerine bir analiz geliştirmek amacıyla kaleme alındı. Mimesis 11’in ikinci dosyası yine bir İATP etkinliğiyle ilgili: Dosyanın içeriğini 2004 yılı Şubat ayında düzenlenen ve yürütücülüğünü Tiyatro Boğaziçi’nin yaptığı Fiziksel Aksiyon Atölyesi ile ilgili yazı ve çeviriler oluşturuyor. Dosyanın açılış yazısı etkinlikle ilgili kuramsal ve uygulamaya dönük bir değerlendirme sunarken, İATP Eğitim Araştırma Komisyonu tarafından etkinlik sırasında sunulan bir seminerden yola çıkılarak kaleme alınan sonraki yazı ise Stanislavski’nin oyunculuk yönteminin evrimini konu ediniyor ve “Sistemin Kısa Tarihçesi” başlığını taşıyor. Dosyayı tamamlayan çeviriler ise Stanislavski’nin “Fiziksel Aksiyon Yöntemi” ile ilgili yaşamının son döneminde geliştirdiği çeşitli çalışmalar hakkında bilgi veriyor ve Brecht’in bu çalışmalara ve genelde Stanislavski’ye yönelik yaşamının son dönemlerinde değişen fikirleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.
Derginin sonraki bölümünü ise çeşitli konularda yazılmış üç bağımsız yazı oluşturuyor. Bülent Sezgin tarafından kaleme alman “Tiyatro Alanındaki Kültürel Politik Gelişmeler, ‘Alternatif Mekân Arayışları ve İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu (İATP)” başlığını taşıyor ve son yıllarda tiyatro dünyasında yaşanan gelişmeleri politik bir bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçlıyor. Nurhan Tekerek tarafından kaleme alman ikinci yazı “Arnold Wesker’in Dünyası ve Son Oyunlarından İki Örnek” başlığını taşıyor. Nurhan Tekerek bu yazısında savaş sonrası İngiliz yazarlar kuşağından Wesker’in henüz Türkçe olarak yayınlanmamış Boylam ve İnkâr adlı iki oyununu inceliyor. Bu bölümdeki son yazı olan “Klasikleri Yeniden Yorumlamak”da yazar Fırat Güllü, 2004 yılındaki İstanbul Amatör Tiyatro Günleri’nde sergilenen üç oyundan yola çıkarak klasiklerin günümüzde nasıl sergilenmesi gerektiğine ilişkin bir tartışma geliştirmeye çalışıyor.
Mimesis‘in 11. sayısı Tiyatro Boğaziçi’nin 2002-2003 sezonunda sergilediği eğitim prodüksiyonu Berber Hikâyeleri ile ilgili bir dosyayla tamamlanıyor. Dosya içerisinde oyunun Tiyatro Boğaziçi tarafından sergilenen son versiyonunun metni ve değerlendirme yazıları yer alıyor.
Kasım 2005
Bu sayıya katkıda bulunanlar:
Deniz Aydın, Meltem Bilir, Duygu Çavdar, Erdoğan Çete, Özgür Çiçek, Baran Dalga, Azade Diykan, Fırat Güllü, Melek Güney, Deniz Kaptan, Kerem Karaboğa, Erdem Kayalar, Ali Kılıç, Setenay Özaydemir, Ömer Özdinç, Bülent Sezgin, Canan Tanır, Bora Tanyel, Nurhan Tekerek, Fatma Tulum, Ozan Uysal, A. Cüneyt Yalaz, Emrah Yaralı