2 Nisan Cuma günü Taksim İstiklal Caddesi’nde Barış İçin Sanat Girişimi ve Küresel Barış ve Adalet Komisyonu’nun organize ettiği “Savaşın Sesini Sustur, Barışın Sesini Yükselt” danslı barış yürüyüşü yapıldı.
Yürüyüşün çağrı metninde şu grup ve inisiyatiflerin imzası vardı: Amargi, Antikapitalist Öğrenciler, Barış Girişimi, Barış için Kadın Girişimi, Barış İçin Sanat Girişimi, Demokrasi ve Özgürlük Hareketi, Doğu Konferansı, Feminist Kadın Çevresi, Greenpeace, Genç Siviller, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Karakedi Kültür Merkezi, Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar Dergisi, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Küresel Eylem Grubu, Lambda İstanbul, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği İstanbul Şb., Veteriner Hekimler Odası İstanbul Şb., Yeşil Düşünce Derneği, Yeşil Ev, 78’liler Girişimi.
Taksim Meydanı yürüyüşün başlangıç noktasıydı. Burada önce Bengü Yıldız tarafından Kürtçe, Yıldız Önen tarafından da Türkçe olarak basın açıklaması metni okundu. (Basın metnine http://www.kureselbarisveadalet.org adresinden ullaşabilirsiniz.) Ardından Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi.
İstiklal Caddesi boyunca barışın sesini yükseltmek, barış talebini görünür kılmak ve herkesin barış için yapabileceği bir şeyler mutlaka olduğunu bir kez daha göstermek için rengarenk barış bayrakları, düdükler, davullar, şarkılar ve sloganlar eşliğinde Galatasaray Meydanı’na yüründü.
Feminist kadınlar, kadınların barış taleplerini vurgulamak üzere mor puşileri, mor-beyaz barış-feminenleri ve mor-beyaz bayrakları ile yürüyüşteydiler.
Yürüyüş boyunca atılan sloganlar arasında şu sloganlar vardı: “Savaşı Sustur, Barışı Yükselt”, “Deng Bi De Aşitiye Deng Bi De”, “Barış Hemn Şimdi”, “Bijî Aşıtî – Bijî Huner A Azad” , “Bê Zıman Jîyan Nabe”, “Jin Jîyan Azadî”, “Yeter! Barışı Herkes İster”.
Galatasaray Meydanı’na gelindiğinde, “Barış İsteriz Barış” denirken Barış Horonu çekildi. Ardından Tünel Meydanı’na yüründü. BDP milletvekili Sabahat Tuncel burada bir konuşma yaptı. Tünel Meydanı’nda “İlle de Barış Olsun” diyerek roman havası oynandı ve halaylar çekildi. Tünel Meydanı’nda barış noktasına barış bayrağı ve pankartların bırakılması ile eylem sona erdi.
Cuma günü yaklaşık olarak saat 19.00 ile 20.00 arası İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen eylem, kötü hava koşullarına rağmen, ciddi bir kalabalık tarafından şarkılar ve danslarla halkların kardeşliğinin ve barış talebinin sesinin Taksim’de yükseltilmesini sağladı.
Pınar Gümüş / MİMESİS