Güler Cengiz’in Evrensel’de yayınlanan söyleşisini paylaşıyoruz
Mersin Kırmızı Perde Tiyatrosu 2012 yılında kurulan amatör bir grup… Prova yapacak mekan bulmakta zorlanmasına, oyuncu kadrosu oluşturmakta güçlük çekmesine rağmen her yıl bir oyun sergileyerek uzun soluklu bir topluluk olduğunu kanıtladı.
Yoluna amatörlük ruhuyla devam eden Mersin Kırmızı Perde Tiyatrosu’ndan Orhan Özdemir’le konuştuk. Özdemir “Ülkenin içinde bulunduğu durum ortada. İnsanlar mutsuz. Bu durumda bizim yapabileceğimiz en güzel şey, insanları mutlu etmek.” diyor.
Kırmızı Perde Tiyatrosu ne zaman kuruldu?
Mersin Kırmızı Perde Tiyatrosu 2012 yılında bir grup hevesli arkadaşça kuruldu. 2013 yılında “Hanım Beni Duyuyor Musun?” oyunuyla ilk gösterimizi yaptık. 2014 yılında gösteri yapamadık. Çünkü çalışacak alan bulamadık. Atölyemiz yoktu. Birkaç yerle görüştük ama fahiş fiyatlar istedikleri için oralarda çalışamadık. 2014 yılında “Güldür Geç” isimli ikinci oyunumuzu sergiledik. Bu arada çalışmak için Tiyatro Agon’un sahnesini kullanmaya başladık. O günden beri Tiyatro Agon’un sahnesini aralıksız kullanıyoruz. Bu bizim için çok iyi oldu. Ardından “Azrail’in Şakaları” oyununu sergiledik. Bu oyunumuzla Sezonun Dikkat Çeken Oyunu Ödülü dalında Direklerarası Tiyatro Ödülünü aldık. Sonra “O Kız Buraya Gelecek” oyununu 2018-2019 sezonunda oynadık. Bu sezon ise Aziz Nesin’in “Sen Gara Değilsin” oyunu ile seyirci karşısına çıktık.
Kaç kişiden oluşuyor?
Normalde 7 kişilik bir ekibiz ama bu son oyunumuz üç kişilikti. Amatör gruplardaki oyuncular hevesini aldıktan sonra bırakabiliyor. Ama genelde bizim sayımız 7 ile 5 arasında değişebiliyor. Yani biraz o sezon oynanan oyuna göre şekilleniyor. Profesyonel bir tiyatro olmamamızdan dolayı oyuncu eksikliği yaşayabiliyoruz. Bizim ekibimizdeki oyuncuların hepsi tiyatro dışında farklı işler yapan kişiler. İlk başta amatördük ama şimdi yavaş yavaş çok iyi oyunlar çıkarmaya başladığımızı düşünüyorum. Kırmızı Perde’nin çekirdek kadrosunu şöyle sayabilirim, Utku Çeç, Üzeyir Gökü, Orhan Özdemir ve Funda Kalakan.
Amatör tiyatroların en büyük sıkıntısı oyunlara hazırlanacak yer sorunu olduğunu söylediniz. Nasıl aşılabilir bu sorun?
Bu konuda bence belediyelerin etkisi olabilir. Yani belediyeler yer tahsis edebilir amatör tiyatrolara. Büyükşehrin bir sürü boş alanları var. Belirli saatlerde zaten Mersin’de faal olarak 9-10 tane amatör grup var. 9-10 gruba yer bulamıyorsa yani daha ne diyelim. Bulunabilir. Ya şimdi Akdeniz Belediyesi’nin sahnesi var. Tiyatro gösterisi yapamıyoruz, prova yapamıyoruz, çalışma yapamıyoruz e o zaman o sahne niye var? Gündüz boş vakitlerinde verilmiyor. Akşam saatlerinde verilmiyor. Hiçbir şekilde tiyatro gruplarına destek verilmiyor. Amatör gruplarda kendi çabalarıyla bir şey yapmaya çalışıyorlar. Salon kiraları zaten yüksek. Seyirci sayısı ortada. Ekonomik durum ortada. Dışardan gelen profesyonel grupların oyunları bile iptal edilirken amatör grupların yapabileceği şey kısıtlı. Ama biz ona rağmen her sezon bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
Söyleşinin devamı için tıklayın: