Ankara’nın yerleşik kukla tiyatrosu Tempo 35 yıldır Ankaralı çocuk, genç ve yetişkinler için perdelerini açıyor. Kukla Sanatçısı Haluk Yüce tarafından 35 yıl önce kurulan Tiyatro Tempo, Ankara’da iki ayrı salonu izleyicileriyle buluşmak için mekân edindi. Haluk Yüce önceleri gezici gösterileriyle izleyicileriyle buluşurken, ilk olarak Büklüm Sokak’ta bir mekânı kukla tiyatrosuna dönüştürdü. Gezici gösterilerin de bir yandan sürdüğü bu yıllar çok uzun sürmedi. 90’lı yılların sonundaki ekonomik kriz sonucu salon kapatıldı ve Tiyatro Tempo valizlerini toplayıp yeniden izleyicilerinin olduğu yerlere sahnesini taşıdı.
2000’li yıllarda farklı kukla tekniklerinin kullanıldığı yeni oyunların sahnelenmesiyle repertuar zenginleşti. Orta yaş genç gruba yönelik, maskların kullanıldığı oyunlar repertuarda yer aldıkça üniversite gençliğini hedef alan oyunlar da kendine yer edinmeye başladı. Oyuncu, kuklacı ve Tiyatro Tempo’nun müdürü Marina Yüce bu dönemin çok heyecan verici olduğunu, aynı zamanda yurt dışına açılımın da büyük bir çıkışla bu dönemde gerçekleştiğini söylüyor ve ekliyor; “Bir Karagöz ustası da olan Genel Sanat Yönetmenimiz Haluk Yüce, yurt dışında karagöz oyunlarıyla ülkemizi öyle iyi temsil etti ki, arka arkaya davetler almaya başladık. Bu kurulan ilişkiler sayesinde yurt dışından yönetmen ve tasarımcılarla da çalışmaya başladık.”
Bir yandan yeni teknikler kullanarak yetişkinler için kukla oyunları da yapmaya başlayan Tiyatro Tempo, yurt dışında katıldığı festivallerde gördüğü nitelikli oyunları Türk izleyicilerle de buluşturmaya karar verir ve 2015 yılında ‘Uluslararası Ankara Kukla Festivali’ni başlatır. Festivalin fikir annesi, lokomotifi ve direktörü Marina Yüce çıkış noktalarını şöyle dile getiriyor: “Kukla sanatının gücünü, inanılmaz zengin ve yaratıcı yanlarını Ankaralı izleyiciye göstermek istiyorduk. Yurt dışından kuklacı dostlarımızın da verdiği cesaretle festivale başladık. ‘Kukla tiyatrosu yalnızca çocuklar için değildir’ diyerek her festivalimizde yetişkinler için en az iki üç kukla oyunu programa koyuyoruz. Çabamız her akşam bir yetişkin kukla oyununu izleyicilerle buluşturmak. Karagöz gibi güçlü geleneğe sahip bir ülkede kukla sanatı daha iyi bir yerde olmayı hak ediyor diye düşünüyoruz.”
Tiyatro Tempo 7 Aralık’ta 35. Kuruluş Yılı’nı Bulgar yönetmen Petar Todorov’un yönettiği, kukla tasarımlarını Hanna Schwartz’ın yaptığı, Haluk Yüce ve Marina Yüce’nin rol aldığı ‘Sokrates’in Son Gecesi’ adlı yetişkin kukla oyunuyla kutlayacak. Oyundan sonra Tiyatro Tempo’nun yanı sıra çocuk, gençlik ve kukla tiyatrosuna uzun yıllar boyunca hizmet etmiş yazar Ahmet Önel’e, besteci Doç. Dr. Nedim Yıldız’a, akademisyen ve yönetmen Prof. Dr. Tülin Sağlam’a, fotoğraf sanatçısı ve grafiker Semih Yolaçan’a ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’e bu alanlara hizmetleri nedeniyle ‘Emek Ödülü’ verilecek.
İletişim için:
Yuliana Bayram (Halkla İlişkiler Sorumlusu)
Telefon: 0 313 232 3292 mobil: 0533 209 9441