8. Bodrum Bale Festivali Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “8. Bodrum Uluslararası Bale Festivali”, bu yıl 14 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Festivalin bu yılki teması; “Ülkeler Buluşması” olarak belirlendi. Festivalde, Devlet Opera ve Balesi’nin gösterilerinin yanı sıra İtalya, İspanya, Kore ve Bulgaristan’dan gelen topluluklar da sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatacak.

Açılış Barbaros’tan

Yeniden Tarihi Bodrum Kalesi’nin ev sahipliğini yaptığı festivalin 14 Ağustos’taki açılış temsili; Devlet Opera ve Balesi’nin solist nitelikli 35 erkek ve 12 bayan dansçısından oluşan geniş bir kadroyla sahnelenecek olan “Barbaros” ile gerçekleştirilecek. Barbaros, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatını ve 16.yüzyılda Akdeniz’deki Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatan, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın ortak projesi olarak seyircinin karşısına çıkacak. Çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen; Barbaros kardeşler ve onların dönemindeki Reislerin hayatından yola çıkan eser; dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dallarının buluştuğu, Beyhan Murphy’nin tasarladığı ve koreografisini yaptığı özgün tasarımlı bir çağdaş dans-drama. Eserin müzikleri ise Mercan Dede’ye ait. 

İlk konuk İtalya

Festivalin ilk yabancı konuk topluluğu İtalya’dan gelen “Compagnia Nazionale di Raffaele Paganini” 17 Ağustos’ta sahne alacak. Astor Piazzolla’nın ile Marco Schiavoni’nin müzikleri ve düzenlemelerine sahip eserin koreografisi Luigi Martelletta’ya ait. Ankara İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla Türkiye’ye gelen “Tango’dan Sirtaki”ye adlı eser, adından anlaşılacağı gibi Akdeniz’in uzun kıyı şeridini ve dans kültürünü konu alıyor.
İspanya’nın yıldız dans topluluğu “Nuevo Ballet Espanol” ise “Flamenko Kanı” adlı yeni gösterileri ile 20 ve 21 Ağustos tarihlerinde seyirciyle buluşacak. Angel Rojas ve Carlos Rodriguez adlı iki erkek kardeşin kurduğu dünyaca ünlü topluluk yine koreografisi bu iki kardeşe ait eserlerinde İspanyol dansının, Tango’nun ve Flamenko’nun modern anlayış ve farklı yorumuyla Bodrum gecelerinde sahne alacak. Eser; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce temin edilen özel bir zemin ve ses düzeni ile canlı orkestra eşliğinde 1,5 saat kesintisiz olarak sahnelenecek.

Festivalin diğer yabancı konuk topluluğu “Kore Ulusal Balesi” ise Heinz Spoerli, William Forsythe ve Thom Willems gibi dünyaca ünlü koreografların neo-klasik tarzda üç eserinden oluşan “Bach’tan Günümüze Bale Adımları” adlı karma programla sahne alacak. “All Shall be”, In the Middle” ve “Minus 7” adlı bölümlerden oluşan eser 24 Ağustos’ta festivaldeki yerini alacak.

Perdeyi Sofya Ulusal Bales’i kapatıyor

William Shakespeare’in ölümsüz edebiyat eseri “Otello”, bu kez Michael Galasso’nun müzik düzenlemeleri ve Türk koreograf Uğur Seyrek’in bale uyarlaması ile Festival’de sahne alacak. İzmir Devlet Opera ve Balesi geçtiğimiz yıl dünya prömiyeri yapan eseri, koreografın neo-klasik tarzda çağdaş yorumuyla 28 Ağustos’ta sahneleyecek.
Festivalin son gösterisini; 80’li yılların başından itibaren adı efsane bale sanatçıları arasında yer alan Irek Mukhamedov ve Sofya Ulusal Balesi gerçekleştirecek. Irek Mukhamedov, Mikis Theodorakis’in unutulmaz eseri “Zorba”da başrolde dans edecek. Eserin koreografı yine dünyaca ünlü Lorca Massine. Eser 31 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde dans severler ile buluşacak.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.