[Barış Atabay’ın Birgün’de yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.] Tiyatroda yılın en iyilerini belirleyen ve 23’üncüsü verilen Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu. 16 dalda verilen ödüllerde tiyatro sanatçılarının sanata yönelik baskı ve sansüre tek bir ağızdan karşı çıkması geceye damga vurdu.
23. Afife Tiyatro Ödülleri 30 Nisan Salı akşamı Zorlu PSM’de yapılan bir törenle sahiplerini buldu. Yılın ‘En İyi Prodüksiyonu’ Dünyada Karşılaşmış Gibi oldu. ‘En Başarılı Kadın Oyuncu’ ödülünü Funda Eryiğit, ‘En Başarılı Erkek Oyuncu’ ödülünü ise Öner Erkan aldı. Geceye ise tiyatro sanatçılarının yaşanan baskı ve sansür iklimine karşı verdiği mesajlar damga vurdu.
Ödüller arasında en prestijli ödül olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Ahmet Levendoğlu’na verilirken Levendoğlu törene katılamadı. Bir video ile mesajlarını ileten Levendoğlu nüktelerle salonu sıklıkla güldürdü. Ödül için kendisine 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde ulaşıldığını belirten Levendoğlu, haber karşısında ne sevindiğini ne yerindiğini söyledi. Şaşırdığını belirten usta tiyatrocu, “Jüri Başkanı Prof. Dr. Merih Tangün ile bir araya geldim. Afife Ödülleri’ne dair yaptığım sayısız eleştirileri hatırlattım. Doğrularını ifade ettim. Karşılıklı olan biteni tarttık. Afife’nin doğru ve sistematik bir yapıda olduğuna beni inandırdı. Bu yüzden büyük ustanın adını taşıyan bu ödülü gönül rahatlığıyla alabiliyorum” dedi.
Giriş sözlerini bu şekilde kuran Levendoğlu tiyatronun önemini şu sözlerle aktardı: “Demek ki dinlemek ve diyalogdan yana olmak uzlaşmayı sağlıyor. Bir adım sonrası barıştır. Barış insanın en önemli erdemiyken barışla kurduğumuz mesafe biz tiyatro insanlarını rahatsız ediyor. Tiyatro’nun gücü diye bir şey yok mu? Var elbet. Sık sık bunu hatırlatalım. Tiyatro barıştır, erdemdir, ahlaktır, onurdur, dostluktur, sevgidir, öğrenmektir, öğretmektir, özgürlüktür, direnmedir, kılavuz yaratmaktır, umuttur, geçmiştir, gelecektir, aydınlıktır. Onlarcasını kendiniz ekleyebilirsiniz. Yaşamda ne varsa tiyatroda o vardır. Aşamayacağı engel, aydınlatamayacağı karanlık yoktur”
Bütün kötü şartlara rağmen İstanbul’da bu yıl 223 oyun sahnelendiğini hatırlatan Levendoğlu birilerinin tiyatronun anlamını ve gücünü akıllarından geçirmediğini ifade etti.
Bu yıl ilk kez koreografi dalında ödüller verilirken ödülü Alice oyunu ile Beyhan Murphy aldı. Murphy, bunun geç kalmış bir ödül olduğunu vurguladı.
Nihayet Makamı oyunuyla Yılın En Başarılı Sahne Müziği ödülünü alan Burçak Çöllü, tiyatroya aşkını ifade ederek, “Arkadaşlarımız hapse girdiğinde de, tiyatrolar kapatıldığında da, Şehir Tiyatroları’ndan atıldığımızda da tiyatroya aşıktık. İyi günde, kötü günde severek bu aşkın sağlamasını yaptık. Bilmek gerekir ki, geriye zorbalık kalmayacak, biz tiyatrocular kalacağız!” dedi. Çöllü, ödülü kendisine takdim eden Çiğdem Erken’e de ayrıca teşekkür etti.
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ödülüne layık görülen Gökhan Azlağ, teşekkür konuşmasında Sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Cenk Dost Verdi’ye selam gönderdi.
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ödülünü alan Ceren Taşçı da benzer bir mesaj vererek, “Tiyatroların devlet tarafından desteklendiği, oyuncuların hapislere atılmadığı ve yurt dışında yaşamak zorunda kalmadığı bir tiyatro diliyorum” dedi.