Ramazan Ayı Sultan-ı Seyirlik Gösterileriyle Renkleniyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osmanlı yaşantısının, modern sahne sanatlarının bedensel ve sözel anlatım biçimleriyle sahneye aktarıldığı, Sultan-ı Seyirlik gösterileri, mehterler, dansçılar, akrobatlar ve oyunculardan oluşan yaklaşık 100 kişilik bir “oyuncu takımı”yla gerçekleşiyor.

Osmanlı imparatorluğunun pek de fazla bilinmeyen ve aslında toplumsal katılımın ve onayın altını çizen Binbir Gece Masalları’nı anımsatan şenlikleri, 16 Ağustos tarihine kadar Sarayburnu Rıhtımı’nda olacak.

Gösterinin biletleri Biletix’de

Osmanlı’da gösteri sanatları dendiği zaman ilk bakılacak kaynaklardan birisi saray tarafından düzenlenen şenliklerdir.

Bu eğlenceler, sarayın yanı sıra toplumun çeşitli kesimlerinin işbirliğini ve örgütlenmesini gerektiren toplumsal bir olgu olarak, sarayın iktidarının halkın çeşitli kesimleri –esnaf loncaları, asker ocakları ve tarikatlar- tarafından desteklenmesinin de bir simgesi haline dönüşmüşlerdir.

Osmanlı İmparatorluğu’nda işbirliği ve toplumsal katılımın en güzel örneklerinden olan Sultan-ı Seyirlik gösterileri, Ramazan Ayı’nda İstanbullularla buluşuyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği projelerinden “Sultan-ı Seyirlik” gösterisi, Sarayburnu Rıhtımı’nda 6 Ağustos Cuma akşamı saat 21.00′de başlıyor.

Tarihi Yarımada’da Minyatürler canlanıyor

Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Beyhan Murphy, böylesine büyük bir projeyi Türkiye’nin ve Devlet Tiyatroları’nın önde gelen Rejisörlerinden Şakir Gürzumar’a ve Modern Dans Topluluğu’nun uzun yıllar neferliğini yapmış olan koreograf Alpaslan Karaduman’a teslim ediyor.

Gürzumar ve Karaduman’ın modern sahne diliyle gerçekleştirdiği şenlikleri yeniden canlandırma amacıyla metinler yazılırken iki önemli unsur göz önüne alındı.

Birincisi minyatür sanatlarının eşsiz görselliğini, bir başka sanat dalı olan sahneye aktarmaktı. Bunun için sahne, giysi ve ışık tasarımcılarıyla sıkı bir işbirliğine gidildi.

İkincisi ise, zengin kaynaklardan bir seçme yaparak, bugünün bakışıyla geçmişin üslubunu yorumlamaktı. Bu da koreografi, hareket düzeni ve oyunculuk rejisi tarafından çözümlendi.

500 Yıllık Geçmiş, 80 Dakikada

Osmanlı’nın 500 yıllık şenlik geçmişini 80 dakikalık gösteri süresine sığdırmak için, gösteri genelinde çeşitli tarihsel dönemlere dair farklı episodlar şeklinde bir düzenleme yapıldı.

Osmanlı yaşantısı ve tavrının, modern sahne sanatlarının bedensel ve sözel anlatım biçimleriyle sahneye yansıdığı gösteride, mehterler, dansçılar, akrobatlar, oyunculardan oluşan yaklaşık 100 kişilik bir “oyuncu takımı” yer alıyor.

Esnaf kollarının geçitleri, cazgırlar, gezdirilen nahıllar, cihana nam salmış pehlivanlar, at yarışları ve at canbazları, hokkabazlar, rismanbazlar, canbazlar, curcunabazlar, hünerbazlar ve ateşbazların temaşaları, temsili kale kuşatması ve savaşı, köçeklerin raksları, hayvanların temaşaları, Beyoğlu ve Galata gayrimüslimlerinin raksları, hanımların mehtap sefaları, mahalle yangınını söndüren tulumbacılarla görsel bir şölenin sunulacağı etkinliklerin tarihi yarımadada İstanbullulara unutulmaz anlar yaşatması planlanıyor.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.