Mimesis Haber / BGST Tiyatro Zabel Yesayan’ın Üsküdar’dan Paris’e; Adana’dan Ermenistan’a çocukluğu, gençliği, mücadele yılları, sürgün yaşamını ele aldığı “Zabel” ile 8 Ekim’den itibaren seyirci karşısında. Oyun, Osmanlı toplumunda anti militarist hareketin öncülerinden Ermeni, sosyalist, feminist kadın yazar Zabel Yesayan’ın Üsküdar’da başlayıp, Sovyetler’de son bulan 60 yıllık uzun mücadele hikâyesini ele alıyor.
7 Kadın, Bir Kadın Uyanıyor, Otobüs gibi feminist tiyatro oyunları ile şimdiye kadar pek çok kadının hikâyesini anlatan BGST Tiyatro bu oyunda, bize çok da uzak olmayan bir geçmişte yaşamış bir kadının hayat öyküsünü anlatıyor. Zabel Yesayan’ın hatıraları, romanları ve makalelerinden esinlenerek oluşturulan oyunda Zabel’in çocukluğu, ilk gençliği, yazar olmaya karar verişi, Fransa yılları, II. Meşrutiyet’in yarattığı devrimci hevesi kursaklarda bırakan Adana Felaketi’nin ardından yaraları sarmak için verdiği çaba, 1915’le başlayan sürgün hayatı sahneye taşınıyor.
5 Şubat 1878 tarihinde Üsküdar’da dünyaya gelen Zabel Yesayan yazarlığı, şairliği ve toplumsal duyarlılığı ile genç yaşından itibaren önemli Osmanlı aydınlarından biri oluyor. Zabel’in Stalin kovuşturmalarıyla alındığı bir hapishane hücresinde, bilinmeyen koşullarda son bulan hayatı, karanlığa karşı soluksuz bir kavgayı, feminist bir tarihi bugüne taşıyor. Hücrenin karanlığına inat, Zabel’in zihninde kapalı kapılar aralanıyor, solmuş hatıralar aydınlanıyor. Çocukluğunu, gençliğini, mücadele yıllarını, sürgün yaşamını hatırlıyor.
Zabel oyun metni Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu tarafından yazıldı, projenin danışmanlığını Sevilay Saral yaptı. Oyuncu kadrosunda ise Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Maral Çankaya, Nihal Albayrak ve Zeynep Okan yer alıyor. Ara Dinkjian’ın 1915-2015 / Truth & Hope albümünden parçalar ile zenginleşen Zabel oyununun müzik düzenlemeleri Ari Hergel’e, sahnede kullanılan orijinal resimler ise sanatçı Dilek Şenyürek’e ait.
Ekim ayı gösterim tarihleri:
8 Ekim Pazar 18:00 Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Tiyatro Salonu
19 Ekim Perşembe 20:30 Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Tiyatro Salonu
31 Ekim Salı 20:30 Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Tiyatro Salonu