Bahar Çuhadar
‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’, çok uzun zamandır izlediğim en iyi, en dokunaklı ve en hakiki kadın oyunu. Üstelik yazarı bir erkek. Kaçırmayın. İzlemeye giderken annenizi ve anneannenizi de götürün…
Belki biraz da tutuculukla erkeklerin kadınlara dair öyküler yazmasına/ yönetmesine mesafeliyim. Reha Erdem’i ayrı tutarak. Şimdi artık tiyatro için de böyle bir isim var aklımda; kendisini üçüncü kez ‘ispatlamış’ bir isim: Murat Mahmutyazıcıoğlu. Böyle tepeden konuşmak itici, değil mi? Ama durun… Kadınları TV’de, sinemada, tiyatroda mütemadiyen erkeklerin dilinden, gözünden izlediğimiz bir dünyada; erkeklere bu ‘vizeyi/izni’ verme hakkımız olsun. Bu memlekette ayakta durmaya, büyümeye çalışan kız çocukları, anneler ve büyükanneler; izninizle bir erkek yazara bu ‘vizeyi’ teslim etmek isterim.
Bahsedeceğim oyun, ‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’, görüp görebileceğiniz en muhteşem oyun değil, evet. İçinde hiç anlatılmamış bir şey de yok. Ancak dinlenmesine hâlâ ihtiyaç duyulan bir şeyler söylüyor. Üç kadının öyküsü bu. Öyküleri 1950’lerden bugüne uzanan üç kadın: Ayfer, Başak ve Melis. Anneanne, anne ve torun. Torun dediğime bakmayın, Melis, siz oyunu izlerken 35’i devirmiş olacak. Ayfer desen 90’ı geçti. Başak Hanım annesinin izinde, yaşlanıyor… Peki Melis? Anneannesiyle annesinin ille de birer erkeğe, içi dert dolu evlere göbekten bağlı olan ‘kaderini’ kırabilecek mi?
Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği oyun bir BAM prodüksiyonu. BAM: Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Ayfer Dönmez ve Melis Öz’ün ilk harfleri. Yazarın üçüncü kez ‘rüştünü ispatladığını’ söyledik, anımsayalım: İçimizi cız ettiren ilk oyunu ‘Fü’ydü. ‘Aynur Hanım’ın Bebeği’nin üstüne “Mahmutyazıcıoğlu’nun asıl iyi yaptığıysa erkeğin kadın üzerinde kurduğu iktidarı bir erkek yazar olarak, kadın bakış açısından bakmaya çalışarak, politik olarak sorunsuz bir tavırla yazmış olması” demişim. ‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’ ise çok naif, çok dolu, çok dokunaklı, çok incelikli ve zaman-mekân geçişleriyle teknik becerisi çok iyi olan bir metin. Bu ülkede büyüyen her ‘anneanneyi, anneyi ve kızı’ kalbinden vuracağına şüphe etmeyeceğim bir tekst.
Üç kadını, Mahmutyazıcıoğlu’nun elinden çıkan bir İstanbul çiziminin önünde, üç sandalyede, yaşlarını temsil eden toprak tonlarında, sade kıyafetler içinde izliyoruz. Bize birbirleriyle, hayatlarındaki erkeklerle, İstanbul’la, sokakla, evleriyle olan ilişkilerini anlatıyorlar. Sandalyelerinden hiç kalkmadan bizi Üsküdar’da eski bir köşke, Şişli’de bir huzurevine, inşaat perdeleri arasında sıkışmış bir sahil parçasına, Boğaz Köprüsü’nün ilk gününe götürüyor; Boğaz’da kayıkla gezdiriyorlar. Ve bize içinden İstanbul’un geçtiği, şehrin dönüşümünü ince ince anımsatan hakiki öyküler anlatıyorlar. Kendileriyle, çocuklarıyla, kocalarıyla, elâlemle dalga geçiyor; aynı anda hem güldürüp hem ağlatıyorlar. ‘Manyak kadınlar’ ya! Mimikleriyle, bakışlarıyla, bedenleriyle şahane iş çıkarıyorlar; karakterlerinin farklı yaş dönemleri arasında, doğrusal bir zaman akışı olmayan metnin içinde sanki dans ediyorlar…
Murat Mahmutyazıcıoğlu ‘hep içinden konuşan’ kadınları anlatıyor. Ailenizin kadınlarını alın gidin. Çünkü ‘hepimizin öyküsü aynı’…
Yıldız: 4.5/5
SEN İSTANBUL’DAN DAHA GÜZELSİN
Yazan&Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Oyuncular: Başak Kıvılcım Ertanoğlu,
Ayfer Dönmez, Melis Öz. Süre: 75 dak.
Bilet fiyatı: Öğrenci 30 TL, tam 50 TL.
Ne zaman, nerede: 8 Ocak Pazar, 19.00 Kadıköy Theatron’da.