[Hazal Özdemir’in Yeni Yüzyıl’da yayınlanan köşe yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.] Türklerin Anadolu’ya gelmeleriyle başlayıp, İstanbul’un fethedilmesiyle devam eden Türk Tiyatrosu’nun çetrefilli süreci, şimdilerde insanları daha çok sanata karşı bilinçlendirip, kendisini sevdirmesi yönünde devam ediyor. Devlet,şehir ve özel olmak üzere 3 farklı kapıdan seyirciyle buluşan tiyatro, kendi içinde de bir çok yönden farklılık gösteriyor.
Bunlardan en gözle görülür fark ise, Devlet Tiyatroları’ndaki oyunculuğun ve oyunun kalitesiyle özel tiyatrolardaki oyun ve oyuncu başarısının uyuşmazlığı. Hatta öyle ki, bilet fiyatları ve kendi içlerindeki imkanlar göz önünde bulundurulduğunda, buna rağmen Devlet Tiyatroları’nın başarılı bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Bir Devlet Tiyatrosu oyununun bileti 10 TL’den satışa sunulurken, özel bir oyuna ait bileti 100 TL’ye alabilirsiniz. Fakat Devlet Tiyatrosu oyuncularının maaşlarının düşüklüğü, devamlı çok eski dekorlarla sunulan oyunlar, tiyatro içindeki sesçi, ışıkçı gibi ara elemanlarının geciken maaşları, çok daha başarılı olabilecek Türk Tiyatrosu’nun önüne duvar örmektedir. Bu sebepledir ki, günümüzde bir çok Devlet Tiyatrosu oyuncusunu dizilerde görmekteyiz.
Özel tiyatroların genelde tercih ettiği, yabancı oyunların birebir çevirisi, çoğu zaman oyun içi diyaloglarda batı dilini apaçık hissettiriyor. Bize ait olmayan bu tını, oyun içindeki gerçekliği ve samimiyeti ne yazık ki azaltıyor. Devlet Tiyatroları’nda sergilenen oyunlar kimi zaman 3-4 saati buluyor ve oyuncunun performansı bir an bile düşmeden izleyicinin oyundan kopmaması sağlanıyor.