Mimesis Haber / İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 20. İstanbul Tiyatro Festivali, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. İstanbul Tiyatro Festivali, üçüncü haftasında da tiyatroseverlere uluslararası ve yerli yapımlardan oluşan gösteriler ile yan etkinlikler sunmaya devam ediyor.
Festivalin bu haftaki uluslararası yapımları
- Her Gün Biraz Daha
17-18 Mayıs, 20.30, Uniq Hall, Uniq İstanbul
Yazar Mahin Sadri ve yönetmen Afsaneh Mahian, Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi) adlı oyunda, daracık bir mutfakta günlük angaryalarıyla meşgul üç kadının ıstırap dolu öyküleri aracılığıyla İran’ın 1981’den (İran devriminden iki yıl sonra) 2013’e uzanan tarihinden bir kesit sunuyor. Sahnede gördüğümüz ev ortamının dışında, sahne arkasından gelen sesler, erkeklerin her daim orada olduğunu gösteriyor bize. İran ve Fransa’da büyük beğeni toplayan oyunun, En İyi Özgün Metin, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yönetmen ödülleri bulunuyor.
- Zululuzu
19 Mayıs, 20.30 / 20 Mayıs, 15.00, Cevahir Sahnesi
Kendilerini bir sanatçılar federasyonu olarak tanımlayan ve kuruldukları 2005 yılından bu yana ünleri dünya çapında yayılan Portekizli topluluk Teatro Praga, merakla beklenen son oyunları Zululuzu’nun dünya prömiyerini 20. İstanbul Tiyatro Festivali’nde gerçekleştiriyor. Oyun ülkemizde daha çok “Huzursuzluğun Kitabı” ile tanınan Portekiz edebiyatının önde gelen isimlerinden Fernando Pessoa’nın Güney Afrika’da özgürlük peşinde koştuğu gençlik yıllarına doğru şiirsel bir geçiş sunuyor. Zululuzu, Fernonda Pessoa’nın yaşamı ve yapıtlarından esinlenerek André e. Teodósio, Cláudia Jardim, José Maria Vieira Mendes, Pedro Zegre Penim tarafından yazılıp yönetiliyor. Oyun, Sao Luiz Teatro Municipal (Lizbon), Théâtre de la Ville (Paris), İstanbul Tiyatro Festivali, Teatro Municipal do Porto (Porto), Casa Fernando Pessoa (Lizbon) ortak yapımcılığında sahneye taşınıyor.
Festivalde bu hafta sahnelenecek yerli yapımlar
Festivaldeki uyarlamalar;
İlhami Algör’ün Albayım Beni Nezahat ile Evlendir ve Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku isimli romanlarından uyarlanan Kahramanın El Kitabı; Nâzım Hikmet’in dev eseri, Kuvayi Milliye Destanı’nın modern uyarlaması Milliye Destanı Destanı; yazar Christopher Durang’in, Çehov oyunlarına göndermeler yaptığı ABD’nin küçük bir kasabasında geçen Vanya, Sonya, Maşa ve Spike ve Anton Çehov’un ünlü klasiklerinden Üç Kız Kardeş bu hafta festivalde gösterilecek edebiyat uyarlamaları arasında yer alıyor.
Yiğit Sertdemir’in Shakespeare’in yapıtlarından yola çıkarak sahneye uyarladığı alternatif bir çalışma Şizo Şeyks ve İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen Shakespeare’in Coriolanus oyunu da bu hafta izleyicilerle buluşacak oyunlar arasında bulunuyor.
Festivalin alternatif oyunları;
Yoğun bakım ünitesinde yatan ağır durumdaki hastalar ve kendilerini onları iyileştirmeye adayanların “mahrem” zamanına 60 dakikalık bir yolculuk olan Ân oyunu ve sanatçı Tuğçe Tuna’nın toprak ve beden ilişkisini Psiko_Soma+tik olarak ele aldığı En Kötü İş festivalin farklı oyunları arasında yer alıyor.
Haftanın diğerleri;
İstanbul’da, şimdiki zamanın kıyısında bir evde yaşayan gündelik dertlerine gömülmüş orta sınıf bir aileye odaklanan Ev’vel Zaman; terkedilmiş bir şehir olan Kızıl Şehir’in muzip cinleri Mar ve Wan’ın hikayesini anlatan Kargalar ile dünün seçkinleriyle bugünün kazananları arasındaki çatışmayı ve her devrin kaybedenlerinin hikâyesini anlatan Köpeklerin İsyan Günü bu hafta festivalde.
Festivalde haftanın yan etkinlikleri
Festivalde performans, okuma tiyatrosu ve söyleşiden oluşan ücretsiz etkinlikler bu hafta da devam ediyor. Tüm etkinliklere katılmak için rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndermek gerekiyor.
- Performans: Epimeleia Heautou
20 Mayıs, 20.30 / 21 Mayıs, 18.00, Alt
Seyircinin kendilerini çepeçevre sardığı bir mekânsal yerleşme alanının içinde gerçekleşecek olan performans; dansın kendi hakikati içinden ilerleyerek, hakikat hakkında söylemsel beden üzerinden konuşmak ve hareket etmek isteyen bu iki dansçı/koreograf arasındaki diyalogdan oluşur.
- Söyleşi: Şiir-Tiyatro / Vsevolod Meyerhold – Nâzım Hikmet
21 Mayıs, 15.00, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi
Bu söyleşide, Tiyatro-Devrim ve Meyerhold kitabını derleyen oyun yazarı ve çevirmen Ali Berktay, Meyerhold ve Nâzım Hikmet ekseninde şiir-tiyatro ilişkisini konuşacak.
- Okuma Tiyatrosu ve Söyleşi: Kardeşlerimi Arıyorum
21 Mayıs, 15.00, SALT Galata
Yazar Jonah Hassan Khemiri’nin kaleme aldığı Kardeşlerimi Arıyorum başkalarına ve kendimize karşı önyargılarımızla ilgili eğlenceli ve öfkeli bir hesaplaşma sunuyor. Oyun okumasının ardından yaratıcı ekip ve oyunun çevirmeni Ali Arda ile bir söyleşi de gerçekleştirilecek. Rıza Kocaoğlu, Yelda Baskın, Ahmet Rıfat Şungar ve Tuğçe Altuğ ise oyuncu olarak katılacak.
- Söyleşi: Sahne Sanatları Alanında Oyuncu Statüsü ve Hakları
22 Mayıs, 15.00, The Marmara Pera
İstanbul Tiyatro Festivali ve Oyuncular Sendikası tarafından ortaklaşa düzenlenen bu söyleşi, ülkemizde sahne sanatları alanında çalışan oyuncu, dansçı ve tüm performans sanatçılarının çalışma statülerini ve haklarını konu ediniyor.
Festival Biletleri
- İstanbul Tiyatro Festivali biletleri Biletix satış noktaları, Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), Biletix web sitesi, Ana gişe İKSV’den (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe Pazar günleri kapalıdır) temin edilebiliyor. Biletler, gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânındaki gişeden de alınabiliyor. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %25’e varan özel indirimlerden yararlanabiliyor.
- İstanbul Tiyatro Festivali programı ve etkinlikleriyle ilgili tüm gelişmeler sosyal medya kanallarının yanı sıra AppStore ve Google Play’den indirilebilen İKSV Mobil uygulamasından da takip edilebilir.