Oyuncu ve yönetmen Aydın Orak’ın 15 yıl boyunca biriktirdiği Kürt Tiyatrosuyla ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve dokümanları bir kitapta topladı. Kürt Tiyatrosu kitabı Doruk Yayınları’ndan çıktı.
Mezopotamya’da tiyatronun doğuşundan dengbêjlik geleneğine, 1893 yılı Osmanlı’da Kürt Tiyatrosu’ndan günümüze; Türkiye, İran, Irak, Suriye, Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Ürdün ve Avrupa’ya kadar tüm detaylar belgeleriyle kitapta yerini alıyor. Ayrıca dengbêjlik ve tragedya karşılaştırmalı oyun geleneğiyle analiz ediliyor. Mardin’de bulunan 2 bin yıllık tiyatro maskları ne anlama geliyor? Kürt Tiyatrosu’nda dengbêjliğin yeri nedir? Yazar bunun gibi birçok soruyu da tartışmaya açıyor. Bugüne kadar Kürt Tiyatrosu’nun sahnesinden geçen tüm topluluk, oyun, mekân ve tiyatro insanlarına ayrıntılı ve görselleriyle yer alıyor. Oyuncu, yönetmen ve seyircilerin görüşleri zamanının mantığını anlamak için önemli bir yer tutuyor. Bugüne kadar Kürt Tiyatrosu ile ilgili Türkiye’de yayınlanan tek kaynak kitap olarak gün yüzüne çıkıyor. Önemli bir arşiv olan kitap geleneksel ve modern Kürt Tiyatrosu ile ilgili bilinmeyen tüm gerçekleri barındırıyor.
1 Yorum
Her toplulukta birilerinin diğerlerine sahnelerde konuşmalarla-mimiklerle iletmek istediği duygu ve düşünceleri aktarma etkinliğine tiyatro gösterisi diyoruz. Bu tek kişilik anlatım da olur çok kişilik anlatım da.İşaret dili insanoğlunun olmazsa olmazlarından biridir. Günümüzde bile birisini çağırırken elimizle de “gel” işaretini yaparız. Kökeni değişik her topluluğun da orta oyunu ya da tiyatro gösterisi yapması evrensel haklarındandır. Kişiler kendisleri yapamazlarsa bunları Karagöz perdelerinde ya da bez figürlerle bunları sahnelerler.