Piri Kaymakçıoğlu
Geçen hafta (30 Kasım – 6 Aralık 2015) sahne sanatlarında neler yaşandı, hangi haberler Türkiye siyasi gündemi sebebiyle yeterince gündem alamadı sorularından hareketle son bir haftanın önemli sahne sanatları vakalarını biraraya getirdim. Atladığımı düşündüğünüz haberlerle ilgili bana ulaşabilir ya da yazı altına yorum girerek katkı sağlayabilirsiniz.
Erhan Yazıcıoğlu’nun istifa kararı üstüne Şehir Tiyatroları’nda sular durulmuyor. Talepleri yerine getirilmediği için Aralık sonunda istifa edeceğini açıklayan Yazıcıoğlu’na, Şehir Tiyatroları’ndan üç yüz oyuncu kararı duygusal olarak desteklediklerini ancak kurum menfaati açısından devam etmesi gerektiğini söyledi. Kısaca “Gitme, kal” dediler. Yazıcıoğlu ise taleplerine dair belediyeden değişik bir tavır görmediği takdirde kararının sabit olduğunu bildirdi. Diğer taraftan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, “İstifa edeceğim diyen eder. Biz, bu tür polemiklerin içerisine girmeyiz” ifadelerini kullanırken İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, “Erhan Bey böyle açıklamalar yapıyor, sonra vazgeçiyor. İlk defa yapmıyor” dedi ve tüm kurum çalışanlarına Yazıcıoğlu’nun açıklamalarının “talihsiz ve utanç verici” olduğunu belirten bir SMS attı. SMS’e yanıt ise İŞTİSAN’dan geldi ve müdürlüğün kurum çalışanlarından, Erhan Yazıcıoğlu’ndan ve seyircilerden özür dilemesi talep edildi.
İstanbul Belediyesi’nde istifa yankıları sürerken, Antalya Belediyesi’nde ise salonların muhalif sanatçılara açılmadığı iddia edildi. Antalya AKM’de planlanan 2. Antalya Tiyatro Festivali’nin rezervasyonu salon ilaçlanıyor gerekçesiyle iptal edilmiş. Antalya AKM salonlarına yapılan başvuru ilaçlama gerekçesiyle son hafta iptal edilmiş ancak organizasyon şirketi yetkilisi Kaan Sebkektay’a göre ilaçlama olmayan günlerde de salon kendilerine verilmemiş. Sebkektay gerçek sebep olarak ise belediyenin Gezi gösterilerine katılan sanatçılara salon vermek istememesi olduğunu söylüyor. Antalya Belediyesi ise Twitter’dan yaptığı açıklamada salonda başka etkinlikler olduğunu, bu sebepten dolayı yer veremediklerini belirtiyor.
Bir başka sahne gündemi İstanbul Teknik Üniversitesi’nden. Taşkışla Sahnesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi tarafından çalışma alanları olan koridorlar ve sınıflardan dahi uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Taşkışla Sahnesi 1 Aralık Salı günü çalışma mekanı sorunsalını gündeme taşımak için herkesin katılımına açık bir prova yaptı. Sonrasında yapılan forumda üniversitelerde çalışma alanı problemleri gündeme getirildi. Taşkışla Sahnesi uzun zamandır “Sahnesiz” olarak bu mücadeleyi diğer üniversite toplulukları ile birlikte yürütüyor. Üniversite yönetimlerinin halihazır sistemde üniversitelerin bir bileşeninin de bu topluluklar ve öğrenciler olduğunu kabul etmeyecekleri ortada. Ancak umalım ki bu mücadele üniversite yönetimlerine geri adım attırır.
Bir başka salon problemi Emre Kınay tarafından gündeme getirildi. Tekirdağ Belediyesi’ne ait Yılmaz İçöz Sahnesi’nin altyapı problemlerini çektiği bir video ve fotoğraflarla bir sosyal medya sitesinden paylaşan Kınay, altyapının geliştirilmeyip, salonun ilk üç sırasındaki koltuklara deri kaplama yapılmasına isyan etti.
Bir diğer önemli haber 10 Ekim Dayanışması’nın organize ettiği etkinliklerle ilgili. Tiyatrolar, bir grup gönüllü tarafından 10 Ekim’de Ankara’da olan bombalı saldırının yaralarını sarmak, yaralananların tedavi masraflarını karşılamak ve gündelik ihtiyaçları karşılamak amacı ile kurulan 10 Ekim Dayanışması’na destek olmak için geliri dayanışmaya bırakılacak oyunlar sergiliyor. Siz de bu oyunlara giderek bu dayanışmaya katkıda bulunabilirsiniz.