Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’te 2 bin yıllık geçmişiyle dikkati çeken Roma Tiyatrosu’nun orijinal kimliğiyle ayağa kaldırıldığını belirterek, “İznik’in güzelliklerinin dünyayla paylaşılması ve yapılanların bölgeye değer katmasını istiyoruz. İznik’i dünya kenti ve Bursa’nın en önemli turizm değeri yapacak olan güzel bir eser ortaya çıkmış oluyor” dedi.
Kenti her alanda geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi, tarih, kültür ve medeniyet şehri Bursa’nın izlerini ortaya çıkarmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Arkeolog Yard. Doç. Dr. Ayşın Özügül’ün bilimsel danışmanlığında kazı çalışmaları devam eden İznik’teki Roma Tiyatrosu’nun orijinal haliyle ayağa kaldırılmasına da destek oluyor.
Tarihi Kentler Birliği’nin kurucusu Bursa’nın örnek bir şehir olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’teki Roma Tiyatrosu’nda devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, “Bursa merkezinde restore edilmedik tarihi yapı bırakmadık. Yeni dönemde de bütünşehir uygulamasıyla Bursa’ya katılan tüm ilçelerde tarihi kültürel miras çalışmalarımız hızla sürüyor. Bursa’dan önceki başkent İznik’te de Osmanlı ve Selçuklu’nun yanı sıra Doğu Roma ve Bitinya dönemlerine ait eserler var. Büyükşehir Belediyesi olarak başlattığımız çalışmalarla İznik de dünya gündemine geldi” dedi.
“İznik’in Roma Tiyatrosu yeniden tiyatro olarak hizmet verecek”
Büyükşehir Belediyesi olarak sadece 10 yeni ilçede 450 ayrı noktada çalıştıklarını ve kent merkeziyle bu rakamın 2 katına çıktığını vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa’da tarih ayağa kalkıyor. İznik’te bulunan yaklaşık 2 bin yıllık Roma Tiyatrosu da örneği olmayan bir tiyatro, sırtı bir yere yaslanmayan ve düz bir arazide kurulan örnek bir yapı… Roma döneminin bir eseri olan bu amfi tiyatro, 2000 yılda zaman zaman tahribatlara uğramış, taşları farklı noktalara taşınmış. Daha sonra da mezarlık gibi değişik amaçlarla kullanılmış. Ancak yaklaşık 50 yıllık süren bu kazılardan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle buradaki çalışmalar daha da hızlı bir şekilde yapılıyor. Temizleme, ayıklama, kazı gibi arkeolojik çalışmalar hızla sürüyor ve her parça bize geçmişe dair önemli bulgular veriyor” diye konuştu.
Elde edilen bilgilerle tiyatronun rölevesinin çıkacağını söyleyen Başkan Altepe, proje çalışmalarıyla tiyatronun 2000 yıl önceki orijinal haline kavuşacağını ifade ederek, “Amacımız, 2 bin yıl önce bu tiyatro nasıl kullanılıyorsa, aynı şekilde 2 bin yıl öncesini yaşatmaktır. İznik’in güzelliklerinin dünyayla paylaşılması ve yapılanların da bölgeye değer katmasını istiyoruz. İznik’i dünya kenti ve Bursa’nın en önemli turizm değeri yapacak olan güzel bir eser ortaya çıkmış oluyor” şeklinde konuştu.
İznik de UNESCO yolunda
Bursa’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini de hatırlatan Başkan Altepe, “Bursa, tüm semtleriyle UNESCO Listesi’nde… İznik UNESCO’ya çok daha önceki yıllarda girmesi gereken bir değerdi. Şu anda aday olan İznik’in de UNESCO Listesi’nde yerini almasını en büyük temennimiz. İznik’in ‘evrensel değer’ olarak dünya mirası listesine gireceğine inanıyoruz” dedi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’nın değerlerinin tümüyle kalkındırdığını vurgulayarak, “İznik, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğinden iyi yararlanmalıdır. Zaten öncelik tanınmış vaziyette. İznik’in gerçek değerine kavuşarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini alacak olmasını önemsiyorum” dedi.
İznik’teki Roma tiyatrosunun yapısal özelliklerine de işaret eden ve bölgenin tiyatronun yanı sıra çevresiyle birlikte bir külliye halinde olduğunu söyleyen Sözen, Başkan Altepe’nin Bursa için önemli bir güç olduğunu dile getirdi.
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da Büyükşehir Belediyesi’nin gücünün İznik’te hissedildiğini vurgulayarak, yaklaşık 2 bin yıl önce insanlığın hizmetinde olan tiyatronun yeniden kullanıma sunulması için büyük gayret sarf edildiğini kaydederek, İznik’in de bu noktada Büyükşehir Belediyesi’nin yanında olduğunu belirtti.