İlker Gezici’nin İBŞT Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ile yaptığı söyleşiyi yayınlıyoruz.
‘Karadayı’ dizisinde rol alan Erhan Yazıcıoğlu, 47 yıl önce figüran olarak başladığı Şehir Tiyatroları’nın genel sanat yönetmenliğine atandı. Yazıcıoğlu, tiyatroyu parlak günlerine döndürmek istediğini söylüyor. Erhan Yazıcıoğlu ile makamında bir araya gelip Şehir Tiyatroları’ndaki göreviyle ilgili konuştuk…
Şehir Tiyatroları’nın başına geçmeniz için teklif alınca neler hissettiniz?
Tüylerim diken diken oldu çünkü böyle bir teklifi hiç beklemiyordum. Tatilde güneşlendiğim sırada bir ses bana “Hadi” dedi. Artık tiyatronun bana ihtiyacı olduğunu düşünüp teklifi kabul ettim. İstanbul’a gelip mazbatamı aldım, 7 Ağustos’tan beri de makamımda oturuyorum.
TARİFSİZ BİR GURUR YAŞIYORUM
47 yıl önce figüran olarak başladığınız Şehir Tiyatroları’nda, şimdi en tepede olmak nasıl bir his?
Tarifsiz bir gurur ve onur yaşıyorum. Ben, Muhsin Ertuğrul döneminde kadroya girmiştim. Şehir Tiyatroları’nın 100’üncü yılında bana bu görevin verilmesi de ayrı bir onur. Bu sorumluluğun altından kalkacağıma ve tiyatroyu hak ettiği yere getireceğime inanıyorum. Tiyatroyu parlak günlerine döndürmek için sabırsızlanıyorum.
Bu sorumluluğu alırken gözünüz korktu mu?
Hayır, hiç korkmadım. Bu koltuğa hak ettiği değeri katacağımı düşünüyorum.
Nasıl tepkiler geldi?
Bülent Eczacıbaşı arayıp “Şehir Tiyatroları’na enerji geldi, çok sevindim. Galalardan haberim olsun, hepsine geleceğim” dedi. Yılmaz Ulusoy’dan Hıncal Uluç’a, profesörlerden oyuncu arkadaşlarıma kadar pek çok kişi arayıp kutladılar.
Yeterli eğitim almadığınız ve klasik oyunlarda oynamadığınız için eleştirildiniz. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
Onları da hiç önemsemiyorum. Çünkü benim kadar tiyatrodan anladıklarına inanmıyorum. Araştırırlarsa, 90-95 kadarı başrol olmak üzere 125’ten fazla oyunda oynadığımı ve hangi oyunlarda rol aldığımı görürler. Herkes haddini bilmeli. Tiyatro, şapkadan tavşan çıkarmaya benzemez.
Yöneticilik vasfınız olmadığı da söylendi. Kendinizi bu görev için yetkin görüyor musunuz?
Hem de nasıl! 47 yıllık tecrübem var. Ben, Şehir Tiyatroları’nın mutfağında eğitildim; Muhsin Ertuğrul ekolünden geliyorum. Gencay Gürün’ün yardımcılığını ve vekaleten genel sanat yönetmenliğini üç ay kim yaptı? Yedi tiyatronun teknik sorumluluğunu kim üstlendi? Hakkımda konuşanlara nasıl sanat yöneticiliği yapılacağını gösterebilirim; sabırlı olsunlar.
Hükümet yanlısı bir politika izleyip repertuvarı da ona göre şekillendireceğiniz konusunda söylemler oldu. Bu konuda nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Emek verdiğimiz kurum bir kamu tiyatrosudur ve bünyesinde çeşitli hassasiyetleri barındırır. Şu ana kadar kurulamayan dengeyi kuracağım. Tiyatroyu, tiyatro için yapacağım, asla politikaya alet etmeyeceğim. Estetik bütünlüğümüze hizmet eden her yazarın oyunu oynanacak ama ideolojik provokasyonlara ödün vermeyeceğim.
TERİNİ AKITMAYANI TUTMAM
Sizin döneminizde neler değişecek?
Benden önce otorite boşluğunun tetiklediği bir motivasyon bozukluğu giderek çoğunluğa sirayet ediyordu. Seyrettiğim oyunlarda oyuncular gevşekti. Sanatçı ruhu ve yaratma ihtirası eksilmeye başlamıştı. Bunları yeniden inşa edeceğim. Çürümeye yüz tutmuş dokuları yeniden onaracağım. ‘Tiyatro gişeden başlar’ denir; gişe memurları ve idare amirleri bile eğitime gidecek.
Şehir Tiyatroları’nda kaç kişi var?
Engin Alkan, Yiğit Sertdemir, Arif Akkaya, Hakan Arlı, Aslı İçözü’nden oluşan çok iyi bir ekip kurdum. Onun dışında bünyemizde 350’ye yakını oyuncu olmak üzere toplam 800 kişi var.
Kadro kısıtlamasına gidecek misiniz?
hayır, genişletmeyi düşünüyoruz. Çalışanlar kalacak, çalışmayanlar zaten kendi kendini eleyecek. Terini akıtmayanı tiyatroda tutmam.
Hangi oyunları sahneleyeceksiniz?
Kozmopolit bir metropolde yaşadığımızın bilinciyle her kesime hitap eden geniş bir repertuvarımız olacak. Geçtiğimiz sezon başarısını kanıtlamış oyunları tutacağım. Ayrıca ’12 Öfkeli Adam’, ‘Kerbela’, ‘Cibali Karakolu’ gibi yeni oyunlar koyacağız.
Kadroya yeni oyuncular alınacak mı?
Evet. Benim karizmama ‘Hayır’ diyecek oyuncu yoktur. Tiyatroya küstürülmüş kim varsa, herkes bu sahneye geri dönüyor. Sezai Altekin ve Cihan Ünal gibi isimler oyunlarda rol alacak. Şehir Tiyatroları’nın kapısı herkese açık.
KENAN’IN ADI BİLE HEYECAN YARATTI
‘Karadayı’ dizisindeki rol arkadaşlarınız Kenan İmirzalıoğlu ve Bergüzar Korel’i sahneye çıkaracağınızı söylemeniz olay oldu…
Kenan İmirzalıoğlu bir örnek isimdi. Popüler isimlerin, Şehir Tiyatroları’na yeni bir kan getirip gücünü artıracağına inanıyorum. Kimin sahnede başarı göstereceğine yapıtı izlemeden karar vermemek gerekir. Önemli olan; farklı disiplinlerden bir sentez oluşturabilmek. Popüler isimlerin tiyatro sahnesinde olması, seyirciye ödül değil midir? Henüz kimseye bir teklifte bulunmadım ama dışarıda herkes bana “Kenan’ı tiyatroda mı göreceğiz?” diye soruyor. Adını geçirdim büyük bir heyecan yarattı. Bir de sahneye çıkarsa gerisini siz düşünün. Bunlar hoşluktur.
100. YILA ÖZEL REPERTUVAR
Şehir Tiyatroları’nın 100’üncü yıl kutlamaları için planlarınız nedir?
17 Kasım’da çağdaş bir gösteriyle 100’üncü yıl kutlamalarını başlatacağız. Yerli ve yabancı önemli müzikallerden oluşan bir repertuvarı da sahneye taşımayı planlıyoruz.