[Kubilay Tunçer’in Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.] Yaz rehaveti, bayram seyran halleri derken tiyatro dünyası iyice hareketsizleşti. Eylül ortasına kadar pek bir canlanma olmaz. Yine de tek tük bir şeyler oluyor. Güzel oyunlar var. ENKA’nın her yaz gerçekleştirdiği kültür sanat buluşmalarında 11 Ağustos’ta önemli bir proje sergilenecek: ‘Troyalı Kadınlar’. Euripides’in iki bin küsur yıllık oyunu. Tragedyanın başyapıtlarından. Oyunu Şirince’deki Tiyatro Medresesi, Alman ve Yunan sanatçılarla birlikte yorumlamış. Oyun, bilindiği gibi savaşa ve iktidara kadınların gözünden bakan muhteşem bir eserdir. Medrese ekibi oyuna çok kültürlü bir yorum getirmiş. Modern bir anlatım tarzı olduğunu tahmin ediyorum. Antik ve klasik tiyatro örneklerini gittikçe daha az görebilir olduk. Hele yaz oyunlarında hiç yok. Fırsattır.
KADIKÖYLÜLER YAŞADI!
Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda her yaz tiyatro buluşmaları yapılır. Bu sene 12 yaşında. Açık havada sahne kuruyorlar. Oyunlar ücretsiz. Sezonun güzel oyunlarından bir derleme yapıyorlar. Takip etmenizi öneririm. Ali Poyrazoğlu, Genco Erkal, Duru Tiyatro, Enis Fosforoğlu Tiyatrosu, Tiyatro Akla Kara, Sadri Alışık Tiyatrosu, İstabul Halk Tiyatrosu gibi önemli topluluklar var. Oyunlar da iyi. Tek eleştirilecek şey yine, klasiklerin, modern klasiklerin, antik oyunların sergilenmemesi. Ayrıca alternatif oyunların da olması lazım. 11 yıldır bu etkinliği sürdürmeleri muhteşem bir şey ama.
YAZ EĞLENCESİ ÇEKİRDEK ÇİTLEYİP GÖBEK ATMAK MIDIR?
On kadar alternatif tiyatro bir çatı kurdular. Alternatif tiyatrolar birliği oluşturup, güçlerini birleştirmeye çalışıyorlar. İnternette birbirlerinin oyunlarını destekliyorlar vs. Bu yaz Bodrum Gümüşlük’te bazı oyunları sergileyebildiler. İlgi de iyiyidi. Demek ki, oyunları tatilcilerin ayağına getirince izleyici bulunuyor. Bu yaz iş güç, tatil filan derken kıyılarımızı bir kez daha tavaf etme şansını yakaladım. Bandırma’dan Lapseki’ye kadar tek bir tiyatro afişi görmedim. Güneye doğru da durum aynı. Belediyelerin, hatta büyücek köylerin bile yaz etkinlikleri var. Her yerde duyurularını görebiliyorsunuz. Şarkı, türküden başka bir şey yok. Yaz eğlencesi sadece çekirdek çitleyip göbek atmak mıdır? Belediyelerin sezonun başarılı oyunlarını festivallerine taşımaları, hatta bunun için birbirleriyle yarışmaları lazım. Türk insanı tiyatroyu sevmez zannediyorlar. Tam tersi. Çok seviyor. Ayağına götürdüğünüzde, gitmesini kolaylaştırdığınızda başına taç ediyor.