Tunceli’de Areye Kay (Oyun Değirmeni) isimli tiyatro grubu, 1994 yılında kaybolan 7 kişi için yıkık evlerin arasında Zazaca tiyatro oyunu sergiledi.
1990’lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortamda faili meçhule giden Mirik kayıplarının akıbetine dikkat çekmek amacıyla oyunu, merkeze bağlı Sütlücü köyü Güneşli mezrasında yıkık bir evde sergileyen ekip, seyircisiz oynadığı oyunun ardından evlerin yıkıntılarına kayıpların anısına karanfil bıraktı. Oyunun ardından basın mensuplarına bilgi veren Oyun Değirmeni Tiyatro Grubu Sanat Yönetmeni Yılmazcan Şare, “Bu tiyatroyu burada yapmamızın sebebi 994 yılında Mirik mezrasında Serin ve Işık ailelerinden oluşan 9 kişilik köylü grubu maalesef alınıp götürüldü ve kaybedildi. İçlerinden sadece birin cesedi bulunabildi. Bu köylülerin içinde 2 yaşında bir kız çocuğu vardı. Dilek Serin. Dilek, Türkçe bilmiyordu. Kırmancki Zazaca biliyordu. Ve bunların hala bugüne kadar akıbetleri bilinmiyor. Ne oldular, nasıl öldürüldüler, nasıl ortadan kaldırıldılar hala merak konusu ve bilinmiyor. Dilek’in bu yeryüzünde kendisini gösterebileceği bir fotoğrafı bile yok. Bu yıkıntıların, harabelerin içinde oynadığımız oyunu da önce Dilek Serin’e sonra da Mirik kayıplarının hepsine ithaf ediyoruz” dedi.
Tiyatro grubu olarak UNESCO tarafından ölmekte olan diller arasında gösterilen Zazaca’nın yaşamasına katkı sunmaya çalıştıklarını da dile getiren Yılmazcan Şare, “Zazaca, Kırmancki anadilimizde tiyatro yapan bir grubuz. Araye Kay tiyatro grubu. Türkçesi Oyun Değirmeni demek. Dilimiz UNESCO’nun da yaptığı açıklamaya bakılırsa ölmekte olan diller arasında gösteriliyor. Biz ölmekte olan anadilimiz için neler yapabiliriz diye düşündüğümüzde tiyatroyla katkı sunmayı düşündük. Kendi dilimizde tiyatro gösterileri yapıyoruz” diye konuştu.
Yılmazcan Şare, Zazaca dilinde tiyatro yapan tek grup olmalarına rağmen 14. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde kendilerine yer verilmemesine tepki gösterdi. Şare, “Munzur Kültür ve Doğa Festivali Dersim’in kültürüyle alakalı bir festival. Festival kapsamında Areye Kay olmazsa olmaz olmalıydı. Bizlere yer verilmemesi bizi derinden üzdü” şeklinde konuştu.
23-24 Eylül 1994 tarihinde Tunceli Merkez Gökçek köyü Mirik mezrası civarında gerçekleşen askeri operasyon ve çatışma sırasında Işık ve Serin ailelerinden kaybolan 7 kişinin akıbeti hala belirsizliğini koruyor.