İstanbul Şehir Tiyatroları’nın kuruluşunun 100. yılında, kutlamalar yerine dağılma yaşanıyor. Kurumu bürokratlara teslim eden yeni yönetmelik yüzünden önemli sanatçıların istifasının ardından Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin de istifa etmeyi seçti ve istifa dilekçesini Kültür İşleri’ne sundu.
25 Haziran 1914’te Darülbedayi adıyla kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İBBŞT) 100. yıldönümününde taşlar yerinden oynadı.
İBBŞT’nin Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin’in istifa ettiği bildirildi. Şahin, istifa dilekçesini Kültür İşleri Daire Başkanlığı’na sundu. Öte yandan, İBBŞT’nin Basın Danışmanı Muhsin Kayar da İBBŞT Yönetim Kurulu tarafından gerekçe gösterilmeden görevinden alındı.
Hilmi Zafer Şahin’in yerine geçecek isimler arasında İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Savaş Barutçu, İBBŞT oyuncusu aynı zamanda yönetmen, seslendirme sanatçısı Erhan Yazıcıoğlu ile İBBŞT oyuncusu Hüseyin Köroğlu’nun yer aldığı konuşuluyor.
Bu istifa ve kurumda yaşanan sorunların başlıca nedeni Nisan 2012’de bir gecede değiştirilen yönetmelik aslında. Kurumu sanatçıların elinden alıp bürokratlara teslim eden yeni yönetmeliğin sanatçıları değersizleştireceği, böyle bir yönetmelikle 100 yıllık bir sanat kurumunun yönetilemeyeceği de sanatçılar tarafından defalarca vurgulanmıştı.
Tiyatroya darbe olarak nitelenen yeni yönetmelik kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanmıştı. Peki, bir gecede, “Tepeden İnme” yönetmelikle birlikte neler yaşandı?
İlk olarak başta o dönemin Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu olmak üzere yönetimin önemli adları istifa etmişti. Kurum içinde de pek çok isim görevden alınmıştı. Daha sonra da, İBB Kültür Müdürü Hüseyin Öztürk ile yeni yönetmeliği hazırlayanların başında geldiği söylenen İBBŞT Müdürü Abdullah Kaplan da gerekçe gösterilmeden görevden alınmıştı.
Yeni yönetmeliğin getirdiği kadrosuzlaştırma politikası, taşeron şirketi tercih ederek kurum sanat çalışanını kadroya almamasıyla istifalar iyice su yüzüne çıkmıştı. Bu kadro sorunu nedeniyle İBBŞT’nin 5 başrol oyuncusu, aynı zamanda televizyon dünyasının popüler oyuncuları Çağlar Çorumlu, Özge Borak, Tolga Coşkun, Özge O’Neill ve Yasemin Güvenç de kurumdan istifa etmişti. Ayrıca, kurum içinde sanatçılara da baskılar yapılmaya başlanmıştı. Örneğin, Kıbrıs Festivali’nde Gezi’ye destek selamı gönderen İBBŞT rejisörü Ragıp Yavuz hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Yeni yönetmeliğin uygulanmaya başladığı İBBŞT’nin sanat sezonları ise kötü bir sezon olarak yorumlanmıştı. Çünkü, aylık oyun programlarında çok büyük aksamalar yaşanmış, hatta İBBŞT tarihinde ilk kez bir sezonda 18 seans oyun iptal edilmişti. Ödül adaylıklarında da çok büyük bir azalma gözlenmişti. En son, İBBŞT’nin, kurumun kuruluşunun 100. yıldönümüne ilgisizliği gündeme gelmişti. Kulislerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tiyatronun 100. yılı için büyük bir bütçe ayırdığı, ancak bu paranın belediyeye bağlı Kültür İşleri Daire Başkanlığı tarafından Türk Sineması’nın 100. yılı nedeniyle sinema ile ilgili etkinliklerde harcandığı konuşulmuştu.
Kurum sanatçıları ve tiyatroseverler tarafından süreç boyunca düzenlenen onlarca eylem aracılığıyla tiyatroyu koruma mücadelesi verilmişti. Düzenlenen eylemlerde, böyle bir yönetmelikle 100 yıllık bir sanat kurumunun yönetilemeyeceği defalarca vurgulanmış, sanata karşı ciddi bir hukuksuzluk olduğu, sanatçıların da mağdur olduğu belirtilmişti. Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde oturma eylemi de yapan katılımcılar uzun ve derin bir “Yuh!” çekmişti. O eylemde, tiyatromuzun ustalarından Mücap Ofluoğlu gözyaşları içinde “Bırakmayın bu tiyatroyu” demişti.