[Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üntün Akmen’in, TÜSAK yasa tasarısının bu hafta meclise ineceği duyumu üzerine yaptığı açıklamayı paylaşıyoruz.] Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi (T.E.B) Başkanı Üstün Akmen, Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) yasa taslağının oylama için Büyük Millet Meclisi’ne indiği yolunda duyuma ulaştıklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan, Devlet Tiyatroları’nın, Devlet Opera ve Balesi’nin, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün lağvıyla, sanat kurumlarını “gerçek” bir ucubeye devredeceğini ifade eden Üstün Akmen, taslağın yasalaşması halinde sanatın toplumla buluşmasının göz göre göre engelleneceğini iddia etti.
Sanatın akademik eğitiminin ve profesyonel sanat işçiliğinin yok edileceğini vurgulayan Üstün Akmen: “Kurumlardaki gözbebeğimiz sanatçılar aylardır ateş üzerinde oturmakta. Sanatçılarımıza, tarihte eşi menendi görülmemiş işkence uygulandı. Onlar naif seslerini sanatçı duyarlılığı içinde kaba kuvvete başvurmadan incelikle duyurmaya çalıştılar, ama duyuramadılar, daha doğrusu kulağının üzerine yatanlar bu kutsal sesi işitmek istemedi” dedi.
Bu aşamada sıranın milletvekillerine geldiğini, hangi parti mensubu olurlarsa olsunlar, yarın seçmenlerinin, çoluk çocuklarının yüzüne gururla bakmalarını temin için bu yasanın meclisten geçmemesi gerektiğini anlatan Üstün Akmen: “Ben, iktidar mensubu milletvekillerinin tümünü onursuz, omurgasız olarak tanımlamıyorum, dolayısıyla onuru olanlar ve omurgalılar da bu yasa için el kaldırmamalı, ayaklanmalı. Yok, eğer ‘çoğunluk bizde, istediğimizi yaparız’ angutluğu milletin meclisine hakim olacaksa muhalefet milletvekilleri genel kurulu, başkanlık kürsüsünü zapt etmeli, mikrofonları sökmeli, ne gerekiyorsa onu yapmalı, ama bu ‘menfur’ yasa meclisten asla çıkmamalı” dedi.