Dünya Tiyatrolar Günü’nde sokağa çıkan tiyatro sanatçıları, İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin, Wan ve Adana’da yürüyüş, basın açıklaması ve oyunlar gerçekleştirdi. Tev-Çand Şehit Sefkan Kültür ve Sanat Akademisi de açıklama yaptı. Tev-Çand Şehit Sefkan Kültür ve Sanat Akademisi, açıklamada 10 yıl önce bedenini ateşe veren tiyatrocu Erdoğan Kahraman’ı (Yekda Herekol) andı. Açıklamada “10 yıl önce Rojava’da iç ihanete ve tasfiyeciliğe karşı duruşuyla bugünlerin mimarı olan Ş. Yekda, eylemiyle Kürdistan’da devrimci sanatın gerçek ismi ve sembolü olmuştur. Kürdistan’da kaybettirilmek istenen özgür sanatın ve estetiğin yeniden inşasında en temel dinamik rolü üstlenmiştir’ denildi.
Tiyatro direniş yaratmalı
Tiyatro sanatının devletleştirilerek toplumdan koparıldığı kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kürdistan’da, devlet sanat alanında da bir tekel oluşturmak istiyor. Tiyatro, kültürel soykırım saldırılarına karşı, kültürel bir direniş yaratmalıdır. Egemen devletlerin sömürgeci uygulamalarını teşhir etmeli ve halkla buluşmalıdır. Devletin tiyatroyu ele geçirme yaklaşımına karşı, alternatif bir yaşam ve alternatif bir tiyatro yaratmalıyız. Tiyatro her zamankinden daha fazla halkçı olmalı”
Politik olmalıdır
‘Tiyatro bugün yapısal bir kriz yaşıyor’ denilen açıklama devamla şöyle sürdü: “Yaşanan zihniyet krizidir. Sanat alanında yaşanan bu sorun ancak ‘entelektüel devrim’le aşılacaktır. Bu yüzden tiyatronun okul ve dergahlara, akademilere ihtiyacı vardır… Tiyatro toplum için; özgürlük, eşitlik ve demokratikleşme eylemliliğidir. Demokratik tiyatronun dili her zaman politiktir. Toplumcu tiyatro, toplumu savunmadan politika yapamaz.” Açıklamada; kadın mücadelesine doğru katılamayan tiyatronun asla sistem dışı olamayacağı da yer aldı. Ayrıca Kürt Tiyatrosu’nun, Ortadoğu kültürüyle güçlü bağlar kurmadan, kültürel soykırım faaliyetlerini yenilgiye uğratamayacağı ifade edildi.
Sokak sahne oldu
Kürdistan ve Türkiye kentlerindeki etkinliklerde tiyatronun direnişçi özelliğine ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Sanat Kurumu’nun (TÜSAK) sanata büyük darbe vuracağına dikkat çekti. MKM, MED – DER ve Arzela Kültür Merkezi ise Taksim Galatasay Meydanı’nda yaptığı açıklama Yekda Herekol’un yaşamını anlatarak başladı. Açıklamada devrimci tiyatronun önemine dikkat çekildi. Ankara’da Özgür Tiyatro çalışanları ve Başkent Dayanışması aktivistleri Güvenpark’a yürüyüş gerçekleştirdi. Sanatçılar, TÜSAK Yasası’na tepki gösterdikten sonra oyun sahneledi. Wan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları, Nuda Kültür Merkezi’nde basın açıklaması ve tiyatro gösterimi gerçekleştirdi. İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları da yürüyüş düzenledi. Mersin’de Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, Mersin Devlet Opera Balesi önünde eylem yaptı. Adana’da Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, Adana Devlet Tiyatrosu binası önünde basın açıklaması düzenledi.
Yılın Tiyatro Ödülleri
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, her yıl ‘Dünya Tiyatro Günü’nde verdiği “Yılın Tiyatro Ödülleri”ni açıkladı. 2013-2014 TEB Yılın Tiyatro Oyunu Ödülü’nü Tiyatro Pürtelaş yapımı “Savaş” adlı oyun aldı. Yılın Kadın Oyuncusu ödülünü, Oyun Atölyesi yapımı “Kim Korkar Hain Kurttan” adlı oyundaki rolüyle Zerrin Tekindor kazandı. Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü ise Tiyatro İn yapımı “Katil Joe”daki karakteriyle Engin Hepileri ve “Savunma”daki performansıyla Hakan Gerçek’e paylaştırıldı. ‘Onur ödülü’ne ise Haldun Dormen layık görüldü.