Yaşam Kaya
Uğur Küçükdağ’ın kurduğu ‘Görmeyeri’ ilk projesi ‘Gürültünün İçinden’ adlı oyunla sahnelerde kalıcı bir topluluk olacağını kanıtlıyor. Tiyatromuzun realist konularla boğuştuğu son birkaç yıldır, sürrealist oyunları sahnelerde görme fırsatımız olmamıştı. Gnlev’in başlattığı ‘tiyatroda fütürizm’ aynı ekipten gelen başka bir isimle sürdürülüyor. Bu bir tarz, ama konusu itibariyle etkisi geniş bir alan. Resimde, sinemada, müzikte denenen; fakat tiyatroda denenmekten kaçınılan ‘fütürizm’, ‘Gürültünün İçinden’ oyununda farklı bir şekilde kullanılmış. Uğur Küçükdağ’ın yazıp yönettiği gösteride Nihan Aypolat, Onur Sarıaltın, Ali Poyraz, Ceyda Yücesan sahnede görev alan isimler.
Konuda birbirinden bağımsız dört hayatın geçmişine, geleceğine tanığız. Evlilik hazırlıkları yapan genç bir kadının yaşadığı kültürel kaos, çocukluğunda baba şiddetini yaşayan bir kadının çaresizliği, ilişkileri sadece maddiyata odaklamış sistem, saf sevginin peşinde çaresiz bir adam gösteri süresince karşımızda. Oyunun yazarı arabesk bir kültür üzerinden yaşantılara eğilmiş. Bazen bir hayalin içinde bazen gerçeğin tam ortasında bazen sanal bir dünyanın seslerinde olayları yaşıyoruz. Sahnedeki her birey bizden parça. Düşüncelerimizden, belleğimizden, zihnimizden oluşan izdüşüm yavaş yavaş uçuruma giden hayatları gözlerimizin önünde birleştirmiş. Ekibin anlattığı dünyaya yabancı olmayan insanlar, yüksek empati gücünde, gösterinin içinde kendi belleklerini sorguluyor. Ara konuşmalar ‘iç ses’ bütünlüğünü algımıza yerleştirirken, yönetmenin anlattığı ‘fütürist’ dünya işte tam bu anda belirginleşmiş.
Yönetmen, sahneyi derinlemesine analizle kullanıp, oyuncuları tek noktaya sabitlemiyor. Işığın, kostümün, dekorun etkili kullanımına alternatif sahnelerde de şahit olmaya başladık. Görmeyeri öylesine profesyonel bir proje ortaya koymuş ki, geçmişle şimdi arasında kurulan bağ sürrealist gerçeklikle suratımıza çarpıyor. Nihan Aypolat ve Ceyda Yücesan birlikteliği ikinci perdede daha çarpıcı kareler oluştururken, Onur Sarıaltın ve Ali Poyraz ikilisi olayları yumuşak zeminden sert karelere taşıyor. Ceyda Yücesan karakterini canlandırırken çocukluğuyla başlayıp içinde bulunduğu hayatı otomatik biçimde yaşayan kadını çok iyi oynuyor. Duygusal analizlerde fevkalade başarılı. Nihan Aypolat ise sevgiyi arayan masum karakterini acımasız sona sürüklerken korkusuz yüz ifadesiyle dikkat çekiyor. Onur Sarıaltın rol değişimlerindeki sürükleyiciliği metnin fütürist yaklaşımını güçlendirmiş. Ali Poyraz saf/masum karakterinin duygu yükünü iyi taşıyor.
Yunancada ‘Görmeyeri’, ‘tiyatro’ anlamında kullanıldığı için grubun bu adla yola çıkması gayet anlamlı. Türkiye Tiyatrosu’nu bir üst çıtaya yükselten ‘Gürültünün İçinde’ her anlamda dört dörtlük bir iş. Sezon bitmeden oyunu mutlaka görün.
Oyunla ilgili bilgilere; www.facebook.com/gormeyeri – www.twitter.com/gormeyeri adreslerinden ulaşabilirsiniz.