Tiyatro dünyasında yeni moda; Hitler dönemini ve Naziler’i konu alan oyunlar yapmak. İstanbul’da bu konuda beş farklı oyun sizleri bekliyor
Adolf Hitler’in baskıcı ve faşist dönemini eleştiren oyunlar, son dönemde birbiri ardı sıra sahnelenmeye başladı. İlki geçtiğimiz yıl Levent Özdilek ve Nilüfer Bıyıklı tarafından kurulan BoSahne’nin oyunu ‘Adolf’… Burak Sergen’in tek kişilik performansıyla ayakta alkışlanan oyun; Alman diktatör Hitler’in, sığınağında geçirdiği son 12 saati anlatıyor. Yeni tiyatro topluluklarından biri olan D22’nin ilk oyunu ‘Bent’ de yine o baskıcı Hitler rejimine gönderme yapıyor. Meltem Cumbul yönetimindeki oyun, faşizmin insanlık dışı yaptırımlarını cinsel kimlik üzerinden tartışıyor. Oyunda; Berkay Ateş, Can Kulan ve Emir Çubukçu rol alıyor.
SEKİZ KİŞİ 36 KİŞİYİ OYNUYOR
Tiyatro Adam’ın bu sezonun en iyileri arasında gösterilen oyunu ‘Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı’; farklı sahneleniş biçimi ve hareketli oyun yapısıyla öne çıkıyor. Fatih Koyunoğlu, Aşkın Şenol, Çetin Kaya, Berk Yaygın, Ayça Koyunoğlu ve Neslihan Arslan’dan oluşan sekiz oyuncu, oyunda dönüşümlü olarak 36 farklı kişiyi canlandırıyor. Brecht’in savaş döneminde yazdığı, Ümit Aydoğdu’nun yönettiği anti-faşist oyunda; ‘Arturo Ui’ isimli mahalle çocuğunun yükselişi anlatılırken, Hitler’in iktidara yürüyüş öyküsü ile gangster Al Capone’un öyküsü birleştirilmiş.
İŞGALE KARŞI DİRENİŞ!
Sadri Alışık Tiyatrosu da bu sezon sahneye koyduğu, Songül Öden ve Levent Ülgen’in başrolünde olduğu ‘Kafkas Tebeşir Dairesi’ adlı müzikli oyunla konuya dikkat çekiyor. Oyun; Hitler’in işgalci orduları tarafından kuşatılan Gürcistan’da yerel halkın işgale direnişini konu ediyor. İstanbul Devlet Tiyatrosu da, Vera Kissel’in yazdığı ‘Kalpak’ adlı oyunu sahneliyor. Mine Tüfekçioğlu, Sevinç Erol, Suna Selen ve Zeynep İdil Arıkan’ın rol aldığı oyun; esir kampından kaçan ‘Nikolai Kalpak’ adlı Rus askerin bir Alman ailesine sığınmasıyla başlayan olayları anlatıyor.