Kürtler festivale katılıyor diye Türkiye Dernekleri çekildi. İsviçre’nin Aarau kantonuna bağlı Telli kasabasında düzenlenen “Halklar Festivali”ne Türkiye Dernekleri katılmadı.
İsviçre’nin Aarau kantonuna bağlı Telli kasabasında düzenlenen “Halklar Festivali”ne Türkiye Dernekleri katılmadı. Türkiye, festivali organize eden Gemeinschaftzentrum’a gerekçe olarak ise Kürtlerin festivale katılıyor olmasını gösterdi.
Aarau’nun Telli kasabasında düzenlenen Halklar Festivali bu yıl bir krizle başladı. Festivale bu yıl Kürtlerin ayrı bir masa olarak katılmasına tepki gösteren Türkiye, festivalden çekildi. Kürtlerin festival broşürlerinde ve yine festival alanında bir ulus olarak kabul edildiğini belirten Türkiye Dernekleri, bu durumun kabul edilemeyeceğini belirterek tertip komitesine geri çekilme dilekçesini sundu. Kosova, Bosna, Brezilya, Eritre, Irak, Kolombiya, Meksika, İsviçre, Sırbistan ve Sri Lanka ve Tamillilerin kendi renkleriyle katıldığı festivalde Türkiye’nin bu tavrı ise tepki topladı. Buraya sadece kendi yemeklerini, danslarını ve kültürlerini paylaşmaya geldiklerini belirten halkların temsilcileri Türkiye’nin bu tavrının kabul edilemez olduğunu söyledi.
‘ŞAŞKINLIK İÇİNDEYİZ’
15 yıldır Türk dernekleri ile iletişimde olduğunu belirten Aarau Dinler Arası Çalışma Grubu Sözcüsü Max Heimgartner, “Bu durum karşısında şaşkınlık içindeyim. Bu durum asla kabul edilemez. Bu kararın arkasında Türk devletinin parmağı olduğunu düşünüyorum. Sadece buradaki derneğin aldığı bir karar olduğunu sanmıyorum. Böyle olduğunu düşündüğüm için bu olayı kınıyorum” dedi. Türkiye’nin Kürtlere yönelik bakış açısını bir kez daha ortaya serdiğini belirten Aarau Kürt Halk Meclisi Sözcüsü Mehmet Alagöz ise buradaki tek amaçlarının Kürt kültürünü tanıtmak olduğunu, Türkiye’de yaşayan herkesin Türk olmadığını söyledi.
‘ÇOK KOMİK’
Festivale katılan Kolombiyalılar adına konuşan Jasmeth Espinosa ise Türk derneklerinin bu gerekçelerini çok komik bulduklarını belirterek “Türklerin festivalde yer almamasına üzüldüm. Ancak gerekçelerini gerçekten çok komik biliyorum. Kürtlerin varlığı neden onları rahatsız ediyor anlamıyorum. Bu tavır kabul edilemez”.
Burada amacın değişik kültürlerin bir arada yaşaması olduğunu kaydeden Tamil Aile Birliği Temsilcisi Janooya, “Türkleri anlamıyorum tüm dünya burada neden Kürtlerin varlığı onları bu kadar rahatsız ediyor. Sri Lanka ile yıllardır savaşıyoruz ancak onlar bile bu kadarını bize yapmaz. Türkler artık Kürt olduğunu ve kimliklerini kabul etmek zorundadırlar” şeklinde konuştu.
Telli Bölge Derneği Temsilcisi Tanja Beler ise Türklerin bu tavrına anlam veremediklerini ifade ederek, “Herkes bir birine saygılı olmalıdır. Burası İsviçre ve biz İsviçreliler 4 farklı dil ve 26 kanton olarak yıllardır birlikte sorunsuz yaşıyoruz. Türklerin bizim demokrasi anlayışımıza saygılı davranmaları gerekiyordu, Türkiye’de Kürtlere yaptıklarını biz burada da yapmalarına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.