Metin Boran
Gezi direnişinin sanat pratiğine yansıması yoğun oldu. Direniş, şiirden sinemaya, belgeselden fotoğrafa, resimden tiyatroya kadar bütün sanat disiplinlerinde karşılığını buldu.
Talimhane Tiyatrosu da bu kervana Taksim Meydanı Müzikali ile katılarak direnişe estetik cepheden destek verdi. Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen’in yazdığı ve yönettiği Taksim Meydanı Müzikali’nde bir hayat kadını üzerinden adalet mekanizması sorgulanıyor. Gözaltına alınan çeşitli meslek erbabı üst düzey insanların olaylar sırasında maruz kaldığı hak ihlalleri ve güvenlik görevlilerinin gaddarca tutumunu, geziye katılan şahıslar üzerinden mizah ve ironi ile yaklaşarak direnişe görsel bir selam çakıyor.
İlk gösterimi 2013 Ağustosunda Berlin’de yapılan oyunun müziklerini Çiğdem Erken, Nazan Öncel, Can Erdoğan Sus, Yiğit Özatalay’ın birlikte yaptıkları oyunun koreografisi Nebi Birgi, dekor tasarımı ise Timuçin Çakaloz imzasını taşıyor.
Mehmet Ergen içerden bir ‘gezici’ olarak oyunda ölçülü bir duyarlılıkla ‘Gezi direnişi’nde yaşanılan olaylardan yola çıkarak geriye doğru Türkiye’de çeşitli toplumsal kesimlerin yaşadığı hukuksuzlukları, devlet mekanizmasını elinde bulunduran kadroların akıl ve izan yetersizliğini ramp ışıklarına taşıyarak seyirciye olaylara uzak açıdan bakma fırsatı tanıyor. Oyunda, gözaltına alınan ya da bir şekilde polisle yüz göz olan insanların komik, trajikomik ve insanı gülümseten halleri öfke ve hüzünle iç içe kurgulanarak olayların görünen ve görünmeyen durumları mizahın sınırsız olanakları ile meydana taşınıyor.
Açık biçim bir üslupla sahnelenen oyunda Ergen, yaşanılan trajikomik olayları abartısız, sade ve yalın bir anlatımla şenlikli bir gösteri haline dönüştürüyor. Oyunda metnin anlatım üslubuna uygun olarak seçilen müzikler, anlatım ile uyumlu bir düzenleme içerirken koreografinin zayıf olması gözden kaçmıyor.
Taksim Meydanı Müzikali’nde yanı başımızda yaşayan, tanıdığımız, ilişkide olduğumuz her insanın kendinden bir öykü bulması mümkün. Anlatılan hikaye bizim yaşadıklarımızdan oluşuyor. Müzikalde dikkatimi çeken bir başka nokta da oyunda görev alan oyuncuların, gerçek yaşamda ‘gezici’ oldukları izlenimi uyandıracak bir ciddiyet ve samimiyetle oynuyor olmaları. Oyuncular Mert Aydın, Defne Koldaş, Orhan Aydın, Nebi Birgi, Mert Şişmanlar, Kubilay Çamlıdağ, Bahadır Özkoca, Ezgi Erol, Baran Güler ve Begüm Günceler sahici, ölçülü ve özenli oyunculuklarıyla anlatımın önemli bir unsuru olarak göz dolduruyor.
Talimhane Tiyatrosu, gündelik hayatın akışında güncel bir gerçekliği duyarlılık ve sorumluk bilinci ile sahneye taşıyor. Güldürüyor, düşündürüyor, öfkelendiriyor ve sonra da gülümsetiyor. Cesur bir iş, Taksim Meydanı’na çıkmak ve orayı kurgulayarak sahneye taşımak. Herkesin, kendine yeniden uzak açıdan bakabileceği bir fırsat Taksim Meydanı Müzikali. Görülmeli bu oyun. Mizahı, direnişi, çatışmayı, örgütlü dayanışmayı seyretmeyip içinde olmak için görülmeli. Bu gösteride TOMA yok, gaz sıkılmıyor, plastik mermi de yok, kimse gözaltına alınmıyor, işkence yapılmıyor ama yine de şenlikli…
Taksim Müzikali ile güncel gerçekliği sorgulayan ve yaşanılan bir dönemi ciddiyetle sahneye taşıyan Talimhane Tiyatrosu, şu sıralar Türkiye’nin sosyal ve siyasal gündemine denk düşen bir başka oyunu sahneye taşımak için hazırlıklarını sürdürüyor. Topluluk İsveçli Dram Yazarı Henrik İbsen’in (1828-1906) bütün zamanların oyunu diyebileceğimiz Bir Halk Düşmanı adlı oyununun provalarını sürdürüyor, oyun yakın zamanda Talimhane Tiyatrosunun Şişli’deki Blackout Sahnesinde izlenebilir.
Şişli Blackout Sahnesi 0212 238 85 09