Salon ve İstanbul Tiyatro Festivali yepyeni bir işbirliğine imza atıyor. Salon ve İstanbul Tiyatro Festivali ekiplerinin ortak çalışmaları sonucunda hayata geçirilen ‘Oyun Salonu’ projesi, tiyatroseverleri 15-25 Mayıs tarihleri arasında Salon’da ağırlamaya hazırlanıyor.
21 yıldır tiyatroya destek veren Efes sponsorluğunda Oyun Salonu, İstanbul’da 10 gün boyunca tiyatrodan söz ettirecek. İlk veya öngösterimini yapacak üç oyun ve iki okuma tiyatrosuna sahne olacak Oyun Salonu, kendi alanındaki yenilikçi örneklerle, tiyatroseverlere sahneleme, konsept ve uygulama açısından alternatif deneyimler yaşatacak. Proje kapsamında ayrıca, bir atölye çalışmasının yanı sıra ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konuşma ve paneller de düzenlenecek. Oyun Salonu, önümüzdeki yıllarda da mayıs ayında tiyatroseverlerle buluşmaya devam edecek. Konuşma ve panellere katılım için rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek onay almanız yeterli. Okuma tiyatrosu, atölye çalışması ve oyunların biletleri ise Biletix satış kanalları ve ana gişe İKSV’den temin edilebilir. Şimdi bakalım oyunlara…
Dil – When in Rome (21 Mayıs Salı, 19.00)
Oyun Salonu programındaki ‘okuma tiyatroları’ GalataPerform tarafından düzenlenen 2. Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali kapsamında, 21 Mayıs Salı günü 19.00’da yapılacak. Yeni tiyatro yazarlarını izleyicilerle buluşturacak etkinlikte, Yeşim Özsoy Gülan’ın yönettiği ‘Dil’ oyununun yazarı Şenay Tanrıvermiş ve Mesut Aslan’ın yönettiği ‘When in Rome’ oyununun yazarı Öznur Şahin, oyunları okunduktan sonra izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
Kül-Kadın (20 Mayıs Pazartesi, 20.30)
Prömiyerini bu sonbahar yapacak Kül-Kadın, Hareket Atölyesi Topluluğu’nun ortak çalışmasıyla sahnelenecek. Oyun ‘Külkedisi’ masalından yola çıkıyor ve masalı, kadın psikolojisi, antropoloji ve hikâye anlatımı açısından yeniden yorumluyor. Ön- gösterimin hemen ardından gerçekleşecek söyleşide ekip, seyircilerle oyun üzerine konuşacak. 33 Tur Ve Birkaç Saniye (24 Mayıs Cuma, 20.3025 Mayıs Cumartesi, 18.00 ve 20.30)
Oyun yazarı, oyuncu ve yönetmen Rabih Mroué ile oyuncu, yazar, yönetmen ve akademisyen Lina Saneh’in yazıp yönettiği ‘oyuncusuz’ tiyatro oyunu ‘33 Tur Ve Birkaç Saniye’, intihar eden Lübnanlı genç bir aktivistin son günlerini yatak odasındaki telefon, televizyon ve Facebook sayfasından aktarıyor. Oyun, “Her kişisel eylem aynı zamanda siyasi değil midir?” sorusundan hareketle, Ortadoğu’nun karmaşık sosyal yapısı ile yüzleşiyor.