29. Gençlik Günleri kapsamında farklı konularda atölye çalışmaları düzenleniyor. 29. Gençlik Günleri’nde; İstanbul Kukla Festivali ve İBBŞT işbirliğiyle, Philippe Gynt Topluluğu’ndan Scott Koehler 3 günlük bir kukla atölyesi yapacaktır,
10,11,12 Mayıs tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ gerçekleştirilmesi planlanan bu atölyeye katılmak isteyenler isimlerini Sahne Yöneticiliği’ni arayarak Simin Taşkınfurat’a yazdırabilir.
10.00 – 13.00 ara 14.00 – 19.00 KATILIMCI SAYISI: 20 KİŞİ
TİYATRO VE DRAMA EĞİTMENLİĞİ VİZYONU NASIL OLMALI
18 MAYIS 2013 HARBİYE MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ STÜDYO–1
Saat: 14.00-17.00
Modern kent yaşamının ve dijital dünyanın getirdiği en büyük engellerden birisi, çocuklarımızın oyun oynama yetilerini kaybetmesi, toplumsal duyarlılığın körelmesi ve sosyalleşmenin azalmasıdır. Bireyler arasında dolaysız bir iletişim ve sinerji yaratan oyun-drama ve tiyatro çalışmaları ise günümüzde çocuk-merkezli eğitim sisteminin vazgeçilmez öğelerinden biri haline gelmiştir. Bu atölye, tiyatro kulüplerini çalıştıran eğitmenler ve çocuklarla drama ve tiyatro çalışması yapan oyunculara ve eğitimcilere yönelik tasarlanmıştır. Atölyede sınıf yönetiminde oyun kullanımı, çocuklar için drama teknikleri ve yılsonu performanslarına dönük temel uygulamalar gösterilecek ve eğitimcilerle oyun-drama ve performans kavramlarına dair yenilikçi ve güncel tartışmalar yapılacaktır.
Bülent Sezgin (Doğa Koleji Drama ve Tiyatro Bölüm Başkanı – Mimesis Dergisi Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu / Drama Editörü)
KATILIMCI SAYISI: 30 KİŞİ
Nihal Kuyumcu FORUM TİYATRO
ATÖLYE: 19 MAYIS 2013
HARBİYE MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ STÜDYO–1
Saat: 10.00-15.00
Kuramını Augusto Boal’in oluşturduğu “Forum Tiyatro” seyircisine, yaşadığı baskılarla baş etme ve dünyayı değiştirme gücünü veren bir çeşit katılımcı tiyatrodur. Boal’e göre sahne seyirciyi güçlü kılan bir çeşit cephaneliktir. Seyirciye hazır çözümler sunulmaz, kendisine en uygun çözümü bulabilmesi için ortam hazırlanır.
Düzenlenen Forum Tiyatro atölye çalışmasında katılımcılar içinde bulundukları dünyada bazen farkında oldukları bazen de içselleştirdikleri için farkında olmadıkları baskılarla yüzleşip onlardan kurtulma yollarını arayacaklardır. Yaşadıkları ortak sorunlara hep birlikte çözüm bulmaya çalışacaklardır.
KATILIMCI SAYISI EN FAZLA 25 KİŞİ
KATILIMCI SAYISI: 20 KİŞİ
Konferans – “Pulcinella’nın Yolculuğu”
17 Mayıs 2013 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Saat 15.00
Kuklacı, yazar ve araştırmacı Toni Rumbau bu yıl da konferans vermek üzere İstanbul Kukla Festivaline katılıyor. Son kitabı “Routes of Pulcinella” hakkında bizi bilgilendirecek olan Toni Rumbau konferansında Avrupa başkentlerindeki halk kukla tiyatrosu geleneğinden bahsedecek.
Uğur Babürhan/Serpil Günseli Ses Atölyesi
13,14,15 Mayıs Harbiye Muhsin Ertuğrul Studyo-1
Saat: 14.00-17.00
Türk ve yabancı müzikal şarkılardan gerçekleştirilecek bu atölye çalışmasında katılımcıların performansları grup Turkuaz ile buluşacak. Grup Turkuaz ile kapanış konserinde aynı sahneyi paylaşmak isteyenlerin isimlerini Sahne Yöneticiliği’ni arayarak Simin Taşkınfurat’a yazdırmaları gerekmektedir. .
Katılımcıların Müzikal bir şarkıyla gelmeleri gerekmektedir.
KATILIMCI SAYISI: 20 KİŞİ
İsa Altun (İEM – yazar) Kod adı Beyaz Ölüm
14 Mayıs Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Saat: 10.00
15 yıldan fazla zamandır gençleri madde bağımlılığında kurtarmak için savaş veren İsa Altun, uyuşturucu maddelerin zararlarına karşı okullarda seminerler veriyor. Yazılarıyla ve internet sitelerinde yayımladığı makalelerle gençleri ve ailelerini uyarıyor. 1999 yılında (JCI TOYP) Uluslararası Genç Girişimciler Organizasyonu tarafından ‘’İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı’’ ödülü aldı. 2000 yılında ‘’Yılın Polisi’’ seçildi. Eğitim kurumlarında katıldığı seminerlerle gençleri bilgilendirmeye ve onlara yaşam koçluğu yapmaya devam ediyor…
Ayşe Lebriz Berkem Oyun /Araştırmalar Atölyesi
15-16 MAYIS 2013 HARBİYE MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ STÜDYO-1
Saat: 10.00-17.00
Genç oyuncularla yapılacak iki günlük bu atölye çalışmasında öncelik doğaçlamalara verilecektir. Bedenin ve zihnin özgürleştirilmesi üzerine yoğunlaşılacak ve oyuncunun farkındalık noktalarını sahne üzerinde kendisinin keşfetmesine yönelik oyunaraştırmalar yapılacaktır. Sahne üzerinde hareket yaratmaktan, yaratılan hareketin söze dönüşme sürecine dek elde edilen deneyimden “komposizyon” oluşturmaya geçilecek ve en son çalışma “Hikâye Anlatıcılığı” ile bitirilecektir.
KATILIMCI SAYISI: 12 KİŞİ
Çetin Sarıkartal Söyleşi
SÖYLEŞİ 18 MAYIS 2013
HARBİYE MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ STÜDYO-11 Saat: 12.00-14.00
KATILIMCI SAYISI: DİĞER ATÖLYELERE KATILMIŞ KATILIMCILAR
Cem Baza Atölye
Oyundan Oyun’a İmprovizasyondan Sahneye
ATÖLYE: 13–14–15 MAYIS 2013
ÜSKÜDAR KEREM YILMAZER SAHNESİ OKUMA ODASI
Saat:10.00–13.00
KATILIMCI SAYISI: 10 KİŞİ
Bilgi ve katılım için:
Genç Tiyatro Birimi – Simin Koçoğlu : 0212 455 39 32