Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’ndeyiz (BMKM) açıldığı yıldan beri, Bizim Tiyatro olarak.. Ama konumuz tiyatro değil; önemli bir özelliği var bu yerin, ondan söz edeceğim kısaca.. BMKM’nin özellikle son yıllarda yoğunlaşarak düzenlediği kültür-sanat etkinlikleri, Cuma Bolat yönetiminde sürüyor.. Ben de bir bakıma “danışman”, kırk yılda bir “sunucu” ve kimi kimi “şiir okuyan” kimlikleriyle katkı sunmaya çalışıyorum.. Çoğunlukla şiir okuyorum ya, “Cuma, Barış Manço Kültür Merkezi şiir okuma memuru geldi!” diye giriyorum odasına arada bir.. “Aman hocam, asgari ücretten bir maaş bile ödeyemiyoruz size!” diye sürdürüyor o da şakayı.. Gönül işi, kuşkusuz; tüm etkinliklere katılımcıların da öyle yaklaşımları, özverili bir gönüldeşlikle.
Sanırım süreklice bu denli yoğun kültür-sanat etkinlikleri düzenlenemiyor pek başkaca yerlerde.. Geçmişte andıklarımız içinde Şükran Kurdakul, Rıfat Ilgaz, Sait Faik, Atilla İlhan, Ruhi Su, Aşık Veysel, Brecht, Nâzım ve daha niceleri var.. Cuma ile birlikte kuşkusuz ama neredeyse tüm izlencenin yükümlülüğü üstümde iki ad: Brecht ve Nâzım.. Geçen yıl Nâzım Gecesi büyük bir ilgi sonucu BMKM’de yerlerde oturanlardan ayakta kalanlara dek izleyicilere yetmediğinden, geçen 15 Ocak’ı Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirmiştik, altı yüze yakın izleyiciyle buluşarak orada.. Şimdi işi daha da büyüttük; 4 Haziran Cuma günü saat 20.00’de Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı’na taşıyoruz Nâzım’ı, açıkhavaya…
Cuma BOLAT’ın sunumunu yapacağı gecenin özetle izlencesi şöyle: Metin BALAY – Nâzım Hikmet Tiyatrosu, Adnan BİNYAZAR – Nâzım Hikmet’in Evrensel Yönü, Emin KARACA – Devrimin, Sosyalizmin ve Sevdanın Şairi başlıklı konuşmalarını yapacaklar. Gösteri bölümünde İÜ Devlet Konservatuarı PANTOMİM Sanat Dalı, Vecihi OFLUOĞLU yönetiminde Sesini Kaybeden Şehir adlı sözsüz oyunu sahneleyecek.. Dinleti bölümünde ise: SANSEV – Çocuklar ve Büyükler Korosu sahnede yer alacak.. Gecenin bir diğer önemli katılımcısı Hasan YÜKSELİR; Sevda Ateşten Bir Gömlek başlığı adlı dinletisinde kendisine piyanoda Mete ARTUN eşlik edecek.. Gecenin sonlamasında (final) ise Esin AFŞAR var: Dünya Şairi Nâzım, piyanoda Kave BAHÇEVAN…
Nâzım Hikmet’in ele aldığı önemli konulardan biri de “savaş” bilindiği üzere ve hep “barış”ı istemler hem de nasıl, çokça yapıtlarında ki saymaya kalksak yer yetmez.. Ben de gecede; Mussolini-Taranta-Babu’ya Mektuplar, Hitler-Atlantiğin Dibindekiler (Memleketimden İnsan Manzaraları/ 2.bölüm) bağlantılarıyla ve de çok yakın bir tarihte- 6 Ağustos 1945’te ABD yanınca Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının altmış beşinci yılı da yaklaşıyor düşüncesiyle; Bulutlar Adam Öldürmesin, Kız Çocuğu, Nerden Gelip Nereye Gidiyoruz? şiirlerini kurgulayarak, on beş dakikayı geçmez bir etkinliği seslendirmeyi tasarımlıyorum; belgeseller ve Seiji Ozawa yönetiminde Hiroşima’da verilen Barış Konseri eşliğindeki görüntülerle birlikte…
Nâzım Gecesi’ne buyurmaz mısınız?!