Yvette Hardie’nin 20 Mart Mesajı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis  Haber/ ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) 70’in üzerinde ülkede faaliyet gösteren, çocuk ve gençlik tiyatrosu alanındaki uluslararası koordinasyonu ve iletişimi sağlayan önemli bir örgütlenme ağıdır. Birliğin başkanı Güney Afrika’lı kadın sanatçı Yvette Hardie’nin 20 Mart Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü mesajını sizlerle  paylaşıyoruz.

Uluslararası Assitej Başkanı Yvette Hardie’nin

20 Mart Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü Mesajı

Tiyatronun çocuk ve genç yaşamlar için değeri nedir?

Sanatın değeri hakkında çok şey yazılmıştır ve dünya çapında önemli çalışmalar nöroloji bilimi, nöroloji eğitimi, gelişimsel psikoloji ve benzer alanları araştırarak yapılmaktadır.

Fakat yaptığımızın etkisini ne kadar ölçersek ölçelim, sanatın seyirci üzerindeki etkisi gizemli ve ölçülemez kalacaktır. Tiyatronun belirli bir zaman ve mekan diliminde seyircisi ile kurduğu derin ve bütünleşik ilişki, tahmin edilemez ve oldukça eğlencelidir.

Son günlerde “Bir elmanın içindeki tohumları sayabilirsiniz, fakat tohumların içindeki elmaları sayamazsınız” sözü aklıma geliyor. Tiyatro deneyiminin çocuk ve gençler üzerindeki etkisi kesin olarak ölçülmesi imkânsız olan şeydir, fakat şuna inanıyorum ki çok sayıdaki elmanın içinde tohum olma potansiyeli vardır.

Pieter-Dirk Uys, Darling köyünde imkanları az olan çocuklarla çalışan, Güney Afrika’daki tanınmış bir oyuncu ve yazardır. Şehrin dışına atılmış bir grup çocuğun yaşadığı zamanı anlatır bizlere. Köyün dışındaki yüksek tepeye doğru arabasını sürerken, arka koltukta duran küçük bir çocuğun ona karşı gerilimi artırdığını fark eder. Tepenin doruğuna ulaştığında, küçük çocuk ile arasındaki mesafenin arttığını görür. Meraktan ve rahatlamak için haykırır: “Yeter artık”  Şuna inanıyorum ki, çocuk ve gençlik tiyatrosu yapan çoğumuz kesin bir neden için bu şekilde yaparız. Bu kesinlik, her çocuğun aslında “daha fazla” ve daha fazlasını anlamasını kışkırtmak içindir.

Çocuk ve gençlik tiyatrosu yaptığımızda, bizler hem ölçülemez potansiyeli geliştirir hem de daha fazla ve daha fazla olarak şakayı, komediyi, ani farkındalığı, algı değişimini, empatiyle ortaya çıkan gözyaşlarını, merak duygusunu ve derin özümsemeyi keşfederiz. Yaşamanın ne demek olduğundan daha fazlasını.

2013 Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü kutlamalarına “Bugün Bir Çocuğu Tiyatroya Götür” kampanya sloganıyla katılalım. Siz üretirken tohumların içindeki elmaları kim sayabilir ki

Çeviri: Bülent Sezgin (Assitej Türkiye Merkezi)

Assitej International tarafından hazırlanan videoyu izlemek için http://www.youtube.com/watch?v=_LYD3sqGQeI

linkine tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla