[Haber Türk’te Genco Erkal’la yapılan söyleşiyi kısaltarak yayınlıyoruz.] Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu denince herkesin aklına Muammer Karaca Tiyatrosu geliyordu. Çünkü 23 yıldan beri oyunlarını orada sahneliyorlardı. Gelenek bu yıl bozuldu. Erkal’la hem bu meseleyi hem de bu yıl başladığı zorlu tiyatro maratonunu konuştuk
Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu’nu izlemek isteyenler Muammer Karaca Tiyatrosu’na gidemeyecek, gitseler de üzerine kilit vurulmuş bir kapıyla karşılaşacaklar. Ne yazık ki tarihi önemi haiz o binada artık hiçbir tiyatro oyunu sahnelenmeyecek.
Genco Erkal bir süredir bu konuya dikkat çekmeye çalışıyor, bu sebeple de bulabildiği her yerde inatla, kararlılıkla oyunlarını sahneliyor. Son olarak önce Ankara’da, ardından İstanbul’da muazzam bir tiyatro maratonu gerçekleştirerek Dostlar Tiyatrosu’nun 5 oyununu üst üste 5 gece sahneledi. Önümüzdeki yılın ilk aylarında üst üste 7 oyun sahnelemeyi deneyecek. “Kim bilir, bakarsınız bu defa hepsini tek bir gün içinde sahnelerim ama tabii yorgunluktan da biterim” diye anlatıyor planlarını. “Guinness Rekorlar Kitabı’na kesin girersiniz” diyorum gülerek. “İstanbul’un en önemli tiyatro binalarından birinin alışveriş merkezine dönüştürülmek üzere kapatılması meselesi gündeme gelecekse, çekinmeden yaparım” diye cevap veriyor. Madem böyle başladık, buradan devam ediyoruz…
-Dostlar Tiyatrosu bir anda yersiz yurtsuz kaldı…
Sokakta kaldık diyelim. Ama bizim durumumuzdan çok daha önemli bir mesele var aslında. Burası, İstanbul’un en eski ikinci tiyatrosu. Muammer Karaca 1955’te kendi birikimleriyle kurmuştu. Tiyatrodan kazandıklarını halka bir çeşit vefa borcu olarak ödemek üzere… Fakat ömrünün son yıllarında çok borca girmiş ve borçlarını ödeyebilmek için de binayı belediyeye satmıştı. Belediye İSKİ’ye verdi, İSKİ de çalışanlarına yemekhane yaptı.
…