Finansal sıkıntılara rağmen, Yunan Ulusal Operası genç, yetenekli dansçılara ücretsiz eğitim projesi başlattı.
Gençler, Yunan Ulusal Operası’nın seçmelerinde başarılı olup 2 yıl sürecek dans okuluna katılmak istiyor. Projenin müdürü Renato Zanella’nın arzusu mali kriz esnasında dansçıların işsiz kalmaması ve genç yeteneklerin değerlendirilmesi.
Viyana Devlet Opera ve Bale’sinde 10 yıldan fazla dans hocalığı ve müdürlük yapan İtalyan kareograf 2011 yılında Yunan Ulusal Operası’nın başına getirildi.
Zanella: ‘‘Şu an yaşanan acıları haketmeyen bu ülkenin genç nesillerine biraz yardım etme ve umut verme şansına sahip oldum’‘ dedi.
Ulusal Opera ve Bale Kurumu öğretmenleri ve Zanella’nın yurtdışından gelen uluslararası meslektaşları proje için seçilen 11 adaya dans öğretmek için gönüllü oldu.
Dansçı Marina Kourti bu özverili çalışmalardan mutlu:’‘Şartlar çok zorlaştı burada. Sanatçılara iş verebilecek çok az sayıda sanat kurumu var. Ulusal Opera da Devlet Dans Tiyatrosu sorunlar yaşıyor ve gösteri yapamıyor. Buraya geldiğimizde de kapılar kapalıydı ama dayandık, pes etmedik.’‘
Kültür Bakanlığı bütçesi geçen yıl %35 kesintiye uğradı. Ulusal Opera Tiyatrosu’nun fonları da yarıya düştü.
Yunanlı ünlü balerin Emilia Gaspari krizin sanata olan etkisini şöyle anlatıyor: ’‘Bize verilen maaşlarla yaşamak mümkün değil. Sıradan hayat standartlarına dahi sahip değiliz. Mutsuz insanların hayatlarından olumsuzca etkileniyorsunuz. Ama sanatçı kimliğim ve görevimden dolayı bunlar beni yıkmamalı.’‘
Ulusal Opera Kurumu borçlarını 17 milyondan 7 milyon Euro’ya düşürdü ancak belirsizlik devam ediyor.
Renato Zanella herşeye rağmen sanatın insan hayatında çok önemli bir yer tuttuğunu ifade ediyor: “Kriz zamanlarında sanatın önemi daha fazla öne çıkar. İnsanlar tiyatroya, baleye, müziğe daha çok sarılırlar çünkü bu bir nevi onlara moral destek sağlar.’‘
Bu yıl ki Noel gösterimi ‘‘Fındıkkıran’‘ (The Nutcracker) biletlerinin şimdiden tükenmesi Zanella’nın sözlerini doğruluyor.