[Devlet Tiyatroları bütçesi 19 Kasım’da görüşülecek. TOBAV’ın konu ile ilgili yaptığı açıklamayı aynen yayınlıyoruz.]
“Ödenekli ve özel tiyatro oyuncularının meslek tanımlaması yapılabilir mi?
Bütçe görüşmeleri sırasında bu tanımlama gündeme getirilebilir. Çünkü Çalışma Bakanlığı Yetkililerinin de bildiği gibi oyunculuk meslektir. Ülkemizde oyunculuk mesleğinin Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile AB Yasalarına uyumlu “Komşu Haklardan” yararlanacak konuma getirilmesi zorunludur. Bu belirsizlik, hakların oluşmasını ve tanımlanmasını engellemektedir.
Bu nedenle, Devlet Tiyatroları oyuncuları 1980 yılından günümüze zam almamıştır.
Bugün sahip olduğu bütçe ile Devlet Tiyatroları 421 teknik eleman, 600 büro ve organizasyon elemanı, 623 oyuncuyu istihdam etmektedir. Yılda 150’ye yakın yapım ortaya çıkarmaktadır. Ayda 875, yılda ortalama 6000 kez temsil vermektedir. Ortaya çıkan her bir eser uluslararası alanda ülkemizi temsil edecek standart ve kalitededir.
Devlet Tiyatroları her yıl ortalama 500 noktaya turne yaparak; 7 adet ulusal ve uluslararası festival düzenleyerek, almakta olduğu bütçe ile mucizeler gerçekleştirmektedir.
Bu mucizelerin gerçekleşmesi ise 30 yıldır maaşlarına zam almayan oyuncularının, teknik kadrosunun özverisi ve fedakarlığı ile mümkün olabilmiştir.
Devlet Tiyatrolarının yılda 2 milyon izleyiciye ulaşması; yurtdışından her yıl ortalama 40 grubu ülkemizde ağırlaması; yurtdışında ülkemizi tanıtacak ortalama 30 temsil gerçekleştirmesi AB standartlarında olmayan bir bütçe ile sağlanmaktadır.
2012 – 2013 bütçe görüşmelerinde Devlet Tiyatrosu Oyuncularının maaş durumlarının iyileştirilmesi ve 5441 sayılı kuruluş kanununda ön görülen standartlara ulaştırılabilmesi için; önerilen bütçeye %30 ek bütçe ile destek katkısında bulunulmasını talep ediyoruz.
TAMER LEVENT
Genel Başkan
TOBAV Yönetim Kurulu a.”