20 yılı aşkın süredir yayınlanan Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma dergisinin 19’uncu sayısı, Elazığ İl Halk Kütüphanesi tarafından ‘müstehcen’ bulunduğu iddiasıyla iade edildi. Müstehcen denen görseller M.Ö. 5’inci yüzyıla ait.
Elazığ İl Halk Kütüphanesi, Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma dergisinin 19’uncu sayısını müstehcen içerikli olduğu iddiasıyla iade etti. Dergiyi yayımlayan Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’ne Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Pirinççi tarafından gönderilen resmi yazıda söz konusu şikâyet söyle ifade edildi: “Müstehcen resim ve çizgilerin bulunduğu okuyucularımız tarafından tespit edilmiştir.” Yazının devamında üç ailenin “bu tür yayınların okuyucuların ve çocuklarının ahlaki değerlerini bozduğu” iddiası ile Elazığ Halk Kütüphanesi’ne şikâyet dilekçesi ile müracat ettikleri belirtildi. Elazığ Halk Kütüphanesi yaptığı inceleme neticesinde müstehcen içerikli bulduğu derginin Elazığ Halk Kütüphanesi ve Elazığ İlçe Halk Kütüphaneleri’ne bağış yolu ile olsa dahi gönderilmemesini talep etti.
Makale 2004 Tarihli
Müstehcen olduğu iddia edilen makale antik Yunan komedyası hakkında bir çeviri-araştırma dosyası olan ‘Aristophanes Üzerine’ adlı dosyada yer alıyor. “Kadının Tasviri: Aristophanes’in Lysistrata’sı ve Yunan Eşlerinin Hetairalaştırılması’ adlı makale Washington Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Sarah Culpepper Stroup tarafından 2004 yılında kaleme alınmış. Makale, antik Yunan toplumunda kadınların toplumsal işbölümü içerisindeki konumları ve bunun Aristophanes´in Lysistrata oyununda nasıl bir karşılığı olduğunu inceliyor. Derginin sitesinde yer alan haber ise durumu şöyle özetliyor: “Bu kararla Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü M.Ö. 5’inci yüzyıla ait görselleri fiilen sansürlemiş oldu.”
Mimesis: ‘Tek kelimeyle absürd’
“Müstehcenlik”, ‘muhafazakar’ duyarlılık adına yayın ve tiyatro dünyasının düzenli olarak maruz kaldığı ithamlardan birisi. Mimesis dergisine dönük müstehcenlik ithamını da aynı sansürcü zihniyetin bir çeşitlemesi ve yasaklaması olarak görüyoruz. Kültür Bakanlığı tarafından onlarca il ve ilçe kütüphanesi raflarına yerleştirilen akademik-bilimsel bir derginin, yine ona bağlı bir kuruluş tarafından raftan kaldırılmasını ise tek kelimeyle ‘absürd’ buluyoruz.”