Habima Tiyatrosu grubunun Londra’da, Shakespeare Tiyatro Festivali kapsamında 25 Mayıs Pazartesi gerçekleşen, ‘Venedik Taciri’ gösterisi sırasında Filistin yanlısı protestolara rağmen oyuncular performanslarını devam ettirmeyi başardılar.
Olimpiyat oyunlarına bu yaz ev sahipliği yapacak Londra’da, çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri de düzenleniyor. William Shakespeare’ın 448. doğum yılı oyunlar, sergiler ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.
Bu çerçevede yapılan kültür festivali kapsamında, Londra’daki Shakespeare’s Globe’da 23 Nisan’dan bu yana ünlü İngiliz oyun yazarının eserleri 37 farklı dilde sahneye konuluyor. William Shakespeare’in, ‘Antonius ile Kleopatra’ adlı oyunu Türkçe olarak sahneye konuldu. Oyun Atölyesi’nin izleyiciyle buluşturduğu eserde Haluk Bilginer ile Zerrin Tekindor başrolü üstlendi.
İsrail’in ünlü Habima Tiyatrosu’nun İbranice lisanındaki performansı da Shakespeare Kültür Festivali kapsamında yer almaktaydı. İsrail karşıtı grupların oyunun iptal edilmesi yönündeki baskıları ve düzenlenen Filistin yanlısı gösteriler, festival yönetiminin kararını değiştirmedi. Ancak 25 Mayıs Pazartesi günü Habima oyuncularının ‘Venedik Taciri’ adlı oyunu sahneledikleri sırada seyircilerin arasından bir grup Filistin yanlısı Filistin bayrakları açarak İsrail ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulundu. Oyuncular bu sevimsiz olaya rağmen performanslarını sürdürmeyi başardılar. Güvenlik görevlilerinin protestocuları salondan çıkarmasının ardından, karşıt gösteriler tiyatro binası dışında da devam etti. Aynı anda İsrail bayrakları taşıyan bir grubun “Kültürler birleştirici, boykotlar bölücüdür” şeklindeki pankartlar dikkat çekti.
Globe Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Dominic Dromgoole, İsrail karşıtı gösterileri kınadı ve; “Siyasetçileri veya siyaseti yönlendirenleri izlemiyorsunuz. Bir öyküyü anlatmakta olan sanatçıları izliyorsunuz” sözleri ile yorumda bulundu.
1913’te Moskova’da temeli atılan Habima Tiyatrosu, 1920’li yılların sonlarında Tel Aviv’de kuruldu. 1958’den beri İsrail’in Ulusal Tiyatrosu olarak sanatsal etkinliğini sürdürüyor.
Shakespeare Festivali Londra’dan Stratford-upon-Avon, Newcastle, Edinburg ve Birmingham gibi mekânlara yayılacak. Söyleşiler, konferanslar ve daha pek çok etkinlik Shakespeare tutkunlarını ağırlayacak. Çocuklar, gençler için etkinliklerin de yer aldığı ve eylül ayına kadar devam edecek festivalde, yaklaşık bir milyon biletin satışa sunulduğu belirtildi.
British Museum’da Shakespeare sergisi
İngiltere’deki Shakespeare rüzgârı yukarıda sayılan etkinliklerle sınırlı değil. 19 Temmuz’da British Museum’da geniş kapsamlı bir Shakespeare sergisi açılacak. “Shakespeare: Staging the World” başlıklı sergi, Shakespeare oyunlarının yorumundan da yola çıkarak, 400 yıl önce uluslararası kent olarak gelişen Londra’nın önemini de vurgulayacak. Yüz doksan eserin yer alacağı sergide çeşitli koleksiyonlardan derlenmiş resimler, tablolar, dönemin kıyafetleri, mücevherler ve Shakespeare oyunlarının elyazmaları sunulacak. Sergi, 25 Kasım’a kadar açık kalacak.