[Radikal gazetesinin Kutluğ Ataman’ın interaktif projesi ‘Sılsel: Türkiye’ye Yazılmış Mektuplar’ hakkındaki haberini yayınlıyoruz.] Kutluğ Ataman’ın, Mardin ziyareti sırasında Nasıra Hanım’dan dinlediği bir hikâyeden esinle ürettiği interaktif projesi ‘Sılsel: Türkiye’ye Yazılmış Mektuplar’, bu akşam son buldu. Geçmişte, baskılar yüzünden eve kapanan Süryaniler’in, gökyüzü özlemlerini bir nebze olsun giderebilmek için evlerinin tavanlarına astığı mavi kumaş parçalarından ilhamla üretilen bu iş için, biz de önceden hazırladığımız sılseller ile birlikte soluğu Karaköy’deki mekânda aldık.
Renk renk kumaşlardan hazırlanan sılsellerin renk cümbüşü yarattığı salonda Radikal adına geleceğe not düşüldü: Radikal muhabirlerinin, editörlerinin, operatörlerinin ‘Slogan sokağa çıkmak içindir, duvara asmak için değil’, ‘Parmak sallayan, azarlayan bir Başbakan istemiyoruz’, ‘Yaşasın devrim, yaşasın Galatasaray ’, ‘İnadına isyan, inadına özgürlük, inadına devrim, inadına aşk’, ‘Jiyan Bi Kurdi Xweşei’, ‘İnsanca bir yaşam istiyorum’, ‘Geceleri de sokakları da istiyoruz’, ‘Kıbrıs’ta barış engellenemez’, ‘Vicdanlı insanlar ülkesi istiyorum’, ‘Yoksulluğu umursayan bir ülke’, ‘Turgut Uyar söylesin: Sizin alınız al, inandık. Sizin morunuz mor inandık ama sizin adınız neydi? ‘Bizim’ dengemizi bozmayınız’, altında Radikal Hayat , Radikal İki ve Radikal Kitap imzasıyla ‘Baskıyı durdurun’ gibi dileklerini içeren sılselleri, mekânın tavanını sarmalayan kumaşların ucuna ekledik.
Sılsel projesinin son halini görünce, hayal gücünün sınırı olmadığını da bir kez daha anladık. Kumaşları farklı bağlama şekilleriyle birer kelebek haline getirip asanlar mı istersiniz, Başbakan Erdoğan ’ın “Kürtaj, cinayettir” sözüne atıfta bulunan bir kadın bedeni çizenler mi? ‘Güzellik, anlam, zarafet, zorluk… Kadındır!’ yazmıştı biri, ‘Özgür ve adilce sevişeceğim sokaklara kavuşmak istiyorum’ diye not düşmüştü başka biri. ‘Heteroseksizm, kitlelerin afyonudur’, ‘Korkma, korkutma’, ‘Fikri hür, vicdanı hür, sanatı hür Türkiye…’, ‘ Türkiye ’de herkese ama herkese eşit uygulanan adalet istiyorum’, ‘Nefret cinayetlerine son’, ‘halkların sevgi ve dostluğuna…’ ve daha niceleri…
Büşra Ersanlı’nın sılseli: Özgürlük
Galata Rum İlköğretim Okulu’na sılsel gönderen isimlerden biri de, KCK Davası’ndan tutuklu bulunan Prof. Dr. Büşra Ersanlı’ydı. Ersanlı’nın cezaevinden gönderdiği ve kendi elleriyle diktiği sılsel Kutluğ Ataman tarafından asılırken, sılselin ön tarafında yer alan, özlem, özveri, özayar, özgüven, özdenetim, özyönetim ve son olarak da ‘özgür’ kelimeleri dikkat çekti.