Mimesis Haber / Tuğçe Tuna’nın, prömiyerini 15 Mayıs’ta 18. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında yapan “Deplasman” adlı eseri 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde de saat 20.30’da Hasköy İplik Yün Fabrikası’nda seyirci ile buluşuyor.
Kaynağına yöneltilmesinin tehdit ve sorunlar getireceği durumlarda duygu veya dürtünün bir başka canlıya veya nesneye yöneltilmesine “deplasman” (yön değiştirme) deniyor. “Deplasman” kavramının sanatsal çerçeveyi oluşturduğu, tarihi yün fabrikasında geçen ve bu mekan için üretilmiş eser, yaratıcı ekibiyle de merak uyandırıyor.
Tuğçe Tuna ve yaratıcı ekibi olağanüstü bir mekanda bizi, “Başa çıkılamayan özne veya uyarandan çekilen enerji, tavır ve fiziksel eylem diğer ‘emin’ olunana aktarıldığında bedende, zihinde dengeler nasıl oluşturuluyor?” sorusunu düşünmeye çağırıyor.
Festival seyircisinin, önceki festivallerde sergilediği mekana özgü (site-specific) işlerden yakinen tanıdığı Tuğçe Tuna’nın festivale ve işe dair görüşlerini yoğun prova sürecinin ufak bir arasında aldım:
“Festival, çağdaş dans ve performans sanatçısı olarak Türkiye’de alanımda yer alan sanatçıların bir damla da olsa görünürlüğünü sağladığı, dönem dönem motivasyonumu arttırdığı ve bazen de iyi oyunlar izlediğim bir festival olduğu için, sanatı sahne dışına taşımayı amaçladığımda yanımda yer aldığı, ses, ışık sistemini sağladığı için önemli açıkçası…
İKSV Tiyatro Festivali kapsamında bu güne kadar, ‘Vertigo’ Proje 4L İstanbul Güncel Sanat Müzesi, ‘Düşünme Fobisi’ Aziz Nesin Sahnesi ,’Makine Beden’ Santralistanbul-Enerji Müzesi, ‘Islak Hacim’ Bayrampaşa Eski Ceza Evi projelerimi ve bugün de premierini yapacak ‘DEPLASMAN’ ı Hasköy Yün ve İplik Fabrikası’nda hayata geçirdim.
Bu mekanlar festival kapsamında ilk kez sahne sanatları alanında işin üretildiği mekanlar olarak tarihe geçtiler. Bu, sahne çercevesini geliştiren/yenileyen bir tavırdı benim için. O yüzden İKSV ‘nin yanımda olduğunu bilmek önemli oldu. İKSV Tiyatro Festivalleri’nde, RemDans dışında başka projelerde de koreograf, performans sanatçısı ve dansçı olarak yer aldım. Başka bir açıdan, sanatçı olarak kendimi Türkiye’de de ‘sürdürebilme’ açısından baktığımda, İKSV’nin festivali bir köprü olmuş hayatımda.”
Harekete, mekanı algılama ve deneyimleme biçimine, disiplinler arası sanat anlayışına ve daha fazlasına dair düşünmek isteyenler bu eseri mutlaka izlemeli.
Konsept, Koreografi, Yönetim: Tuğçe Tuna
Performans Sanatçıları: Erdinç Anaz, Gökhan İnan, Setenay Karadaş, Bihter Karaköse, Orçun Okurgan, Ufuk Şenel, Tuğçe Tuna, İlkem Ulugün, Salih Usta, Esra Yurttut
Video: Osman Nuri İyem, Tuğçe Tuna
Müzik: Başak Günak, Vahit Tuna.
Işık: Murat Ersan, Tuğçe Tuna
Fotoğraflar: Murat Dürüm, Anıl Karaoğlu
Teknik Ekip: Metehan Kayan, Su Güzey, Begüm Alpaslan, Pınar Akyüz, Gizem Aksu
Teşekkürler: Alber Elvaşvili, Filiz Göçecek, Nazlı Esen, Lal Tuna, Ece Ger, Savaş Ekinci
Gizem Aksu / Mimesis Haber