[İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisince onaylanan ve tiyatro camiasında büyük tepki uyandıran “yeni yönetmelik” ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi’nce bir basın bülteni yayınlandı. Bültende, 1980’den beri aynı yönetmeliğin kullanıldığına, dolayısıyla yönetmeliğin eski ve “hantal” olduğuna dikkat çekilerek, yönetmeliğin “nihayet” değiştirildiği bildiriliyor. İBB’nin yayınladığı bu bülteni, siz değerli Mimesis okurlarımızla paylaşıyoruz.]
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisince Şehir Tiyatroları Müdürlüğünün Görev ve Çalışma Yönetmeliği kabul edildi. Kabul edilen Yönetmelik ile 1980 yılında yürürlüğe giren eski yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.
Kabul edilen yeni Yönetmelik gelişen şartlara ve yeni ihtiyaçlara cevap verecek şekilde düzenlendi. Son yıllarda kendini yenileyemeyen ve yeniliklere açılma konusunda zorluk çeken Şehir Tiyatroları, bu nedenle önemli ölçüde seyirci kaybına uğramış; hantal yapısı sebebiyle çağın gerektirdiği sanatsal vizyonun gerisinde kalmıştı.
2007 yılında yapılan Teftişte Müfettiş raporlarına “yönetmeliğin tadilatı gerektiği” önerisi yapılmıştı. Yeni Yönetmelik İstanbul’da yaşayan sanatseverlerin taleplerine doğru ürünler sunabilecek teşkilat yapısını sunmayı hedefliyor.
Eski yönetmelikte neredeyse tek başına Genel Sanat Yönetmeninin uhdesine bırakılan repertuar oluşturma görevi, Edebi Kurul’a devredildi.Kurulda tiyatro ve İstanbul Belediyesi yöneticilerinin yanı sıra, İstanbul’daki kültür ve sanatla ilgilenen Dernek ve Vakıflarla Üniversitelerden üyelerin katılımı ile geniş bir yelpazede repertuar oluşturma hedefleniyor. Yönetim kurulu, sanatsal alanı temsil etmek üzere Genel Sanat Yönetmeni ile birlikte üç sanatçının görev yapacağı kurulda Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Genel Sekreter Yardımcısı ile Daire Başkanı ilave edilmiş; bu şekilde karar mekanizmalarının sağlıklı işleyebilmesi hedefleniyor. Belediye geçmişte de kurul’da temsil edilmekteydi. Bu bakımdan kurul kompozisyonunda bir değişikliğe gidilmemiştir.
Disiplin Kurulu’nda herhangi bir değişikliğe gidilmeyerek, yürürlükteki yasalardan kaynaklanan yenilikler yansıtıldı. İdari iş ve işlemler ile sanatsal alanda takip edilmesi gerekli iş ve işlemler ayrıntılı olarak tanımlandı.
Kurumda mevcut kadrolar olduğu gibi muhafaza edilmiş, ayrıca her kadro unvanına hangi şartları taşıyan personelin alınabileceği hükme bağlandı.
Netice itibariyle 1980 yılından buyana yasalarda meydana gelen değişiklikleri de içeren, İstanbul halkının beklentilerine cevap vermeyi hedeflenerek, çağdaş yönetim normlarını dikkate alan yeni bir Yönetmelik düzenlendi.
1 Yorum
Değişen yönetmelik sanatçıyı kısıtlama yönünde yapılmış,gayet güzel olumlu bir şeymiş gibi gösterilmiş,sağ gösterip sol vurduğunuzu anlamıyormuyuz,böyle devam etsinler,sadece iyi niyetli insanların duygularını suistimal etmektesiniz,yaptığınızda herhangi bir mantıkda bulamıyorum,NEDEN ŞİMDİ YAPIYORSUNUZ,NEREYİ YIKACAKSINIZ Kİ İLGİYİ BU TARAFA YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ?