Mimesis Haber / 2012’de 10. yılını kutlayan Semaver Kumpanya, Metot ile bir kez daha “perde” dedi. İspanyol yazar Jordi Galceran’ın kaleme aldığı ve Zerrin Yanıkkaya’nın Türkçeleştirdiği oyun, toplu iş görüşmesine katılan dört beyaz yakalının öyküsünü konu ediyor. Uluslararası bir mobilya firmasında üst düzey yöneticilik pozisyonu için yapılan bu görüşme, alışıla gelmişin oldukça dışında yöntemlerle seyrediyor. Görüşmede adayların karşısına çıkarılan sorular ve durumlar onları çeşitli temalar çevresinde tartışmaya ve belli tavırlar üretmeye davet ediyor. Ekip çalışmasında güven, iş ahlâkı, rekabet, empati, liderlik gibi kavramlar çeşitli önermeler üzerinden irdelenirken “vahşi kapitalizm” karşısında orta sınıf bireylerin tercihleri inceleniyor ve eleştiriye tabi tutuluyor.
Oyunculardan Sarp Aydınoğlu ile oyun sonrasında kısaca görüşme imkanı bulduk:
Oyunun seçilmesi, masa başı ve sahne üzeri çalışma süreçleri ve turne programı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sarp Aydınoğlu: Metot, aslında arkadaşımız Serkan Keskin’in projesi. Resmi Geçit isimli oyunla Yunanistan turnesine gitmiştik. O sırada tanıştığımız ve çok benzer süreçlerden geçtiğimizi fark ettiğimiz, tiyatro anlayışlarımızın uyduğu bir topluluk, repertuarlarına aldıkları bu metni bize de önerdi. Öncelikle metnin İngilizce çevirisini okuduk ve bir araştırma sürecinden sonra bize uygun olabileceğine karar verdik. Oyunun hazırlık çalışmaları Aralık 2011’e kadar dayanıyor ancak toplamda 45 prova gününde oyunu çıkardık diyebiliriz. Biz bir kumpanyayız ve herkes her şeyi yapıyor; oyunculuk da yapıyoruz, oyun da yönetiyoruz, dekoru da birlikte yapıyoruz. Dramaturji çalışmalarını da beraberce yürüttük, bir gün Serkan cebinde bir şeyle geldi, bir gün ben, başka bir gün Sezin… Bu dönemde kendiliğinden gelişen şöyle bir durum oldu: ikna olmadığımız ve birbirimizi ikna edemediğimiz hiçbir şeyi yapmadık. Her aşamayı tartışarak geçtik ve her şeyiyle içimize sinen bir oyun oldu. Oyuna sezgisel yaklaştık ve ciddi bir alt metin çalışması yaptık. Metin kolay görünüyor ama esasında oldukça zor, biz hâlâ metinde farklı anlamlar buluyoruz ve oynadıkça kimi yerleri değiştiriyoruz. Olumlu seyirci dönüşleri alıyoruz, basında yer aldık ve duyuru yapıyoruz, ayrıca fısıltı gazetesi de çok iyi işledi. Bursa Nilüfer Belediyesi Tiyatro Festivali’nde oynadık, Nisan’da kendi salonumuzda oynamaya devam edeceğiz, Ankara’ya gitme ihtimalimiz var. Bu oyun 4 kişilik ve gezmeye müsait. O nedenle fırsat buldukça turneye çıkmayı düşünüyoruz.
Günümüzde amatöründen profesyoneline pek çok topluluk oyun metni bulma sıkıntısı çekerken Semaver Kumpanya hem topluluk yapısına uygun hem de güncel bir metinle çalışmış ve bunun olumlu etkileri sahne üzerindeki üründe görülebiliyor. Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu’nda seyirci ile buluşan oyunla ilgili ayrıntılı bilgi için www.semaverkumpanya.com sitesine göz atabilirsiniz.
Deniz Aydın / Mimesis Haber