Bir kahraman subay, çölün ortasında dünyaya kafa tutar. Medine Kalesi’ni en yakın Osmanlı birliği 1300 km uzakta olmasına rağmen Mondros Mütarekesi’nin ardından da teslim etmez. Ta ki başka çare kalmadığını gören kendi askerleri tarafından teslim alınıncaya kadar. Fahreddin Paşa’nın “Peygamber’in kabrinin bulunduğu Medine’deki Türk bayrağını kendi elimle indiremem.” diyerek verdiği mücadele, şimdi tiyatro sahnesinde. Yapımcılığını Menan Cinleri’nin de yapımcısı olan Doğu Yakası Sanat ve Efor Prodüksiyon’un üstlendiği ‘Medine Müdafaası – Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’ adlı tiyatro oyunu, önceki gün Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen galayla perdelerini açtı.
Oyun, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda hemen her cephede mücadele vermekte olduğu 1916 yılında geçiyor. İngiliz hükümeti, Osmanlı hâkimiyeti altındaki Arap topraklarında bağımsızlık adı altında sömürge devletleri kurmak için casus Lawrence’ı, Hicaz’a gönderir. Osmanlı Devleti ise Ortadoğu’da düzeni sağlamak ve bu arada kutsal şehir Medine’yi korumak için Ömer Fahreddin Paşa’yı görevlendirir. İsyancılarla çıkan çatışmalar, firarlar, açlık, susuzluk, hastalık ve çölün aşırı sıcağına rağmen Fahreddin Paşa, Medine’yi müdafaa etmeye çalışmaktadır. Gerçek olaylardan hareketle kurgulanan oyun; siyasî otorite-birey ilişkilerini, alt-üst kimlik sorunlarını ve büyük güçlerin böl-parçala-yönet ilkesini aşk, ihanet, vatan sevgisi üçgeninde anlatıyor.
İki yıllık bir çalışmanın ürünü olan ‘Medine Müdafaası-Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’nın senaryosu Fahrettin Eren Dinler ve Yunus Emre Obut tarafından kaleme alındı. Yönetmenliğini Devlet Tiyatroları’nda 40’a yakın oyunda imzası olan Zafer Karaokay’ın yaptığı oyunun müzikleri ise Aşk-ı Hürrem, 1453 Sultanlar Aşkına, Efsaneler, Kuva-yı Milliye Destanı gibi albümleriyle tanınan Can Atilla’ya ait. 19 Nisan’da Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde ve 8-15-22-29 Nisan’da ise Yenibosna Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde sahnelenecek oyunun biletleri Biletix’ten temin edilebilir.