Oyuncu ve yönetmen Aydın Orak’ın yazdığı “Radikal Tiyatro” adlı kitap Belge Yayınları’ndan çıktı.
Tiyatro ile ilgili yazdığı analiz, eleştiri ve makalelerinden oluşan Radikal Tiyatro, bir dönemin de teatral tanıklığını yapıyor.
Kitabın tanıtım metni şöyle:
“Statik sistemin özellikle sanat, insan ve doğa konusundaki sığ, tekçi, gelenekçi ve sansürcü tutumuna dair eleştirilerin varlığı, okuyucuları bir şeyler eşelemeye sevk ediyor.
Sadece güç odaklarını, hegemon medyayı ve despot hükümetleri yerden yere vurması ile değil; kendisi gibi Kürt Tiyatrosu’nu var etmeyi kafasına koyanları da es geçmemesi, yani bir nevi özeleştiri yürekliliği göstermesi dikkate değer.
Ve bu eleştirileri belirsiz nesneler üzerinden yapmayıp, direkt kişi ve kurumları afişe etmesi de gözden kaçmamalıdır.
Tiyatronun sanat olmaktan öteye geçmesi; insan için vazgeçilmez bir yaşam gerekliliği ve gerçekliği durumuna gelmesi düşüncesiyle ele alınıp işlenen metinler birer samimiyet göstergesi.
Önemli tiyatro günleri, oyunları, etkinlikleri, yazarları ve oyuncularının varlığıyla metinler arası yolculuğu keyifli kılması ve beraberinde tiyatroyu ‘radikal’ bir yaşam pratiği olarak işlemesi, okura da bunu taşıyabilecek argümanlara sahip olması açısından tüm metinler yeniden okunabilir: Bir şeyler eşelemek isteyenler için.”
Aydın Orak kimdir?
1982’de doğdu. Tiyatroya 1997’de başladı. 2000’li yıllarda Mezopotamya Kültür Merkezi’nde devam etti. 2003 yılında Tiyatro Avesta’yı kurdu. Gösteri Sanatları Merkezi TiyatroYönetmenliği’ni bitirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi- Sahne Sanatları’nı terk etti.
Radikal İki, Özgür Gündem, Özgür Politika, Azadiya Welat, ANF ve çeşitli tiyatro ve internet sitelerinde tiyatro ile ilgili yazı-makaleler yazdı. “Radikal Tiyatro” kitabı bu yayın organlarında yayımlanan bir kısım yazı ve makalelerinden oluşmaktadır.
Orak, oyunculuğun yanı sıra yönetmenlik ve çevirmenlik de yapmaktadır. Aydın Orak, birkaç sinema filminde oyuncu olarak yer aldı. Bir kısa bir de belgesel olmak üzere iki filmin yönetmenliğini yaptı.
Rol aldığı oyunlardan bazıları;
Zincire Vurulmuş Prometheus (Aiskhylos)
Ada (Athol Fugart)
Bir Delinin Güncesi (Gogol)
Sen Gara Değilsin (Aziz Nesin)
Araf/İki Ülke Arasında (Cihan Şan)
Bir Dilin Ölümü (Mehmed Uzun-Harold Pinter)
Nora (Henrik İbsen)
Kapan (Aydın Orak)
Yönettiği oyunlar;
Araf/İki Ülke Arasında
Bir Dilin Ölümü
Damga
Kürtçeye Çevirdiği Oyunlar;
Bir Delinin Güncesi (Gogol)
Teneke (Yaşar Kemal)
Theodora (Haşmet Zeybek)
Nora (Henrik İbsen)
Yayınlanan Kitapları;
Hestên Veşartî- Saklı Duygular (Şiir 2005)
Teneke- Yaşar Kemal (Çeviri 2006)
Daf- Kapan (Oyun- Yayına hazırlanıyor)