Sarah Kane, ‘in-yer-face’ akımının Kurt Cobain’i, Amy Winehouse’u. 90’larda beş tane çok ses getiren oyun yazdıktan sonra, 28 yaşında akıl hastanesinde intihar ediyor. Sadece benzersiz şiirsel dili ve teatral formla ettiği danslar bile oyunlarını modern klasikler arasına koymamız için yeterli.
Tiyatro Pot, Kane’in intihar etmeden hemen önce akıl hastanesinde ve depresyondayken yazdığı ‘Psikoz 4.48’i sahneliyor. Şiddeti ve felaketi en sert şekliyle kaleminden damlatan Kane’in en kırılgan, en ‘içe dönük’ oyunu bu. Parçalanmış, kendini yok etme noktasına gelmiş bir beyinle yüreğin çaresizliğini o şiirden diliyle aktardığı, sahne için yazılmış bence en güzel metinlerden. Dilinin güzelliği yüzünden sahnede izlemesindense okuması daha etkili hissini bile veriyor.
Tiyatro Pot, karakterler de belirtilmediği için çok farklı biçimlerde sahnelenmeye açık bu oyunu çok sade, metne odaklanan bir biçimde sahneye taşımış. Bembeyaz bir dekor, arkadan sarkan ipler, beyaz kare bir puf ve arkada video yansıtılması için üç beyaz ekran. Bu kadar… Oyuncu Gizem Darendelioğlu’nun ipleri sarkan beyaz hasta gömleğiyle birleşip bir beyaz karanlığı yaratıyor; rahatsızlık veren, geren, sterilizasyonu, boşluğu ve hastaneyi hatırlatan, karanlık ve depresif bir beyaz bu. Gizem Darendelioğlu duyarlı ve nüanslı oyunculuğuyla bu oldukça zor tekstin altından başarıyla kalkıyor. İntihar eşiğinde bir depresyon hastasını tek başına sahnede canlandırmak hiç kolay iş değil sonuçta. Tekrar eden, arada gidip geri gelen ses tasarımı ve ışık tasarımı özenli. Bunların karakterin iç dünyasına odaklı bu minimal prodüksiyona katkısı büyük. Aynı oyuncunun doktoru da canlandırdığı önceden çekilmiş videolara ise aynı özen gösterilmemiş sanki. Video-sahne etkileşiminin çok kullanılır olduğu bir dönemde buna alıştık artık, kullanıldığı zaman daha yaratıcı ve sahnede olanla ilişkilendirilebilecek şeyler bekliyoruz. Özellikle metin ve oyunculuk için izlemeli.
Zeynep Aksoy