Adana’da Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları işbirliği ile bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilecek ‘Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin açılışı görsel bir şölene dönüşecek.
Merhum işadamı Sakıp Sabancı’nın emaneti olarak gelenekselleşen festival, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Seyhan Nehri üzerinde İtalyan Studio Festi Grubu’nun, ‘Büyülü Düşlerin Dünyası’ adlı gösterisiyle başlayacak. 1 ay boyunca, 5’i yabancı ve 12’si yerli toplam 17 tiyatro topluluğunun 22 ayrı Oyun sahneleyeceği festival kapsamında, atölye çalışmaları ve seminerler de gerçekleştirilecek. Festival programıyla ilgili bilgi veren Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ, festival biletlerinin satışa çıktığı gün tükendiğini, tiyatroseverlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Demirağ, Seyhan Nehri üzerindeki açılış etkinliğinin tüm vatandaşların izlenimine açık olduğunu belirtti.
Belçika’dan ‘Josephina’, İspanya’dan ‘Andre ve Dorine’, Çin Halk Cumhuriyeti’nden ‘Küçük Kırmızı Çiçekler’ ve Hollanda’dan ‘Pi-Leau’ adlı yabancı Oyunların da festivalde sahneleneceğini aktaran Demirağ, şöyle konuştu:
“Merhum işadamı Sakıp Sabancı’nın girişimiyle önce yerel, sonra ulusal ölçekte başlayan ve sonrasında uluslararası bir nitelik kazanan festivale yerli tiyatro toplulukları da katılacak. Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Elma Hırsızları’, ‘Soğuk Bir Berlin Gecesi’, ‘Sırça Kümes’, ‘Kontrabas’, ‘Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun’, İstanbul Devlet Tiyatrosu ‘Sidikli Kasabası’, ‘Kırmızı’, Bursa Devlet Tiyatrosu ‘Tek Kişilik Yaşam’, Sadri Alışık Tiyatrosu ‘Keşanlı Ali Destanı’, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haberleri’>İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘Şark Dişçisi’, Şaman Dans Tiyatrosu, ‘İstanbul’, Dostlar Tiyatrosu ‘Ben Bertold Brecht’, Duru Tiyatro ‘Sondan Sonra’, Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu ‘Düğün’, Altıdan Sonra Tiyatro Topluluğu ‘444’, ve Diğer Şeyler Tiyatro Topluluğu, ‘Yüzyılın Aşkı’ ve 0.2 Tiyatro Topluluğu da, ‘Limonata’ adlı Oyunları sahneleyecek.”
HEYECAN İSTANBUL’DA DA YAŞANACAK
Festival heyecanının, 2005 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’ndeki temsillerle İstanbul’da da yaşandığını kaydeden Demirağ, “Festivalin İstanbul ayağında, Duru Tiyatro ‘Sondan Sonra’, İstanbul Devlet Tiyatrosu ‘Sidikli Kasabası’, Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Sırça Kümes’, İspanya Kulunka Tiyatrosu ‘Andre ve Dorine’, Dostlar Tiyatrosu ‘Ben Bertold Brecht’ ve Ankara Devlet Tiyatrosu da ‘Soğuk Bir Berlin Gecesi’ adlı Oyunları sahneleyecek” diye konuştu.
ÖDÜL SONRA AÇIKLANACAK
Her yıl 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde başlayan festivale bugüne kadar, İspanya, Slovakya, İrlanda, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Tataristan, KKTC, Japonya, Almanya, Sırbistan, Karadağ, Rusya, Avustralya, İtalya, ABD, Romanya, Mısır, İsviçre, Danimarka, Kırgızistan, İsrail, Slovenya, Polonya, Gürcistan, Moldova, Kore, Küba, Tuva, Litvanya, Şili, Kazakistan, Hollanda, Belçika, Çin Halk Cumhuriyeti’nden çok sayıda yabancı ve Türkiye’den yerli tiyatro topluluğunun katıldığını ifade eden Demirağ, bu ekiplerin 221 farklı Oyun sahnelediğini ve festivali 250 bini aşkın kişinin izlediğini kaydetti. Festival kapsamında, tiyatroya gönül vermiş Ustalara Saygı amacıyla her yıl ‘Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verildiğini anımsatan Demirağ, şöyle konuştu:
“2005 yılından bu yana Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden Cüneyt Gökçer, Macide Tanır, Bozkurt Kuruç, Yıldız Kenter, Genco Erkal ve Müşfik Kenter’e verilen ödül, geçen yıl da Gülriz Sururi’ye verilmişti. Bu yıl verilecek ödülün sahibi ileriki günlerde açıklanacak.” – Adana