Hrant Dink, katledilişinin 5. yılında çok kalabalık bir yürüyüşle anıldı. Anmada mahkemenin kararına öfke vardı.
Hrant Dink’in katledilişinin 5. yılında ‘Hrant’ın arkadaşları’ dün yine Agos’un önündeydi. Bu kez her zamankinden farklı olarak, on binlerce insan 5 yıl süren davada ‘örgüt yok’ kararı verilmesini protesto etmek için Taksim’den Agos’a dev bir kortej halinde yürüdü. Vicdanlar mahkeme kararına isyan ederken sık sık ‘Bu dava böyle bitmeyecek’ sloganları atıldı.
Hrant Dink, tam 5 yıl önce, tetikçi Ogün Samast tarafından Agos gazetesinin önünde başından vurularak öldürüldü. 5 yıl boyunca yürüyen davada önceki gün karar verildi. Ancak bu karar kamuoyunda büyük tepki yarattı. Çünkü mahkeme, cinayette ‘örgüt’ bağı olmadığına hükmetti.
Kararın ardından bu yılki anma ve protesto gösterisinin anlamı farklılaşmıştı. Hrant’ın arkadaşları, Taksim’den Agos’un bulunduğu Pangaltı’ya yürüme kararı almıştı. Taksim Meydanı, yürüyüş saati olan 13.00’ten önce, İstiklal Caddesi’ne taşan büyük bir kitle ile doldu. Ve 50 bin kişiyi bulan büyük kalabalık Agos’a doğru yürüyüşe geçti.
Kortejin en önünde Dink ailesi, faili meçhul cinayete kurban gidenlerin yakınları ve aydınlar vardı. Türkçe ve Ermenice yazılı, ‘Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz’ pankartının ardında binlerce kişi, ‘Faşizme inat kardeşimsin Hrant’, ‘Bu dava böyle bitmeyecek’, ‘Katil devlet hesap verecek’ sloganları attı. Tayfa Bandista da kalabalığa ‘İnkârın Şarkısı’yla eşlik etti. Yürüyüş için Taksim ve Şişli araç trafiğine kapatıldı. Polis de çevrede güvenlik önlemleri aldı. Yürüyüş süresince bir polis helikopteri de havada tur attı.
Yürüyüşe çok sayıda aydın, yazar, siyasetçi ve gazeteci de katıldı. Vedat Türkali, Nuri Bilge Ceylan, Ufuk Uras, Selahattin Demirtaş, Yavuz Bingöl, Ferhat Tunç bunlardan sadece birkaçıydı. Aynı zamanda yürüyüşü çok sayıda gazeteci de izledi. CHP’li Şafak Pavey’in tekerlekli sandalyesini kortejin önünde Radikal yazarı Cengiz Çandar itti. Kol kola yürüyen Hrant’ın arkadaşları dev bir ‘vicdani ret kitlesi’ olarak Agos gazetesinin önüne geldi. Burada Dink’in vurulduğu yere karanfiller bırakılmış, mumlar yakılmıştı. Açılan dev pankartta ise ‘Hrantsız 5 yıl’ yazılıydı. Hrant’ın sevdiği ezgiler çalarken, kalabalık arasında duygulu anlar yaşandı. Saat 15.00’e yaklaştığında, Agos’tan Hrant’ın eşi Rakel Dink, kızı Delal ve kardeşi Orhan Dink aşağıya indi. Rakel Dink elindeki bir buket karanfili, suikastın gerçekleştiği 15.05’te Dink’in vurulduğu yere bıraktı.
Bir ara Hrant Dink’in kendi sesinden bir kayıt dinletildi. Bu kayıtta Dink, Atatürk’ün Sabiha Gökçen’i Ermeni bir aileden evlatlık edinmesi ile ilgili haberini ve sonrasındaki gelişmeleri anlatıyordu. Ağabey Orhan Dink uzun süre gözyaşlarına hâkim olamadı. Rakel Dink’in karanfil bırakmasının ardından, aile tekrar Agos’a çıktı. Rakel Dink bir ara pencereye çıkarak gelenlere teşekkür etmek için el salladı.
Hrant Dink’in çalışma arkadaşı Karin Karakaşlı bir konuşma yaptı. Yürüyüşe katılanlardan yönetmen Nuri Bilge Ceylan, “Bugün sadece yürüyüşe geldim. Bir söze gerek yok” derken, Ufuk Uras da, “Mahkemede verilenin aslında bir karar olmadığını buradaki vicdan yürüyüşü gösteriyor” dedi. Akşam da Taksim’den Galatasaray’a ‘Hrant’ın hesabını soracağız’ yürüyüşü yapıldı.
Meclis önünde karara protesto
Ankara’da ‘Emek ve Demokrasi Güçleri’ üyeleri, Hrant Dink davasıyla ilgili mahkemenin aldığı kararı, TBMM önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti. Bazı BDP ve CHP’li milletvekillerinin de destek verdiği yaklaşık 150 kişi, Meclis önünde, “Asla unutmayacağız, asla affetmeyeceğiz, katillerden hesap soracağız” yazılı pankart açtı. Grup adına basın açıklamasını okuyan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, yargılama sürecini ve mahkemenin verdiği kararı eleştirdi. Grup üyeleri daha sonra ’Sarı Gelin’ türküsünü söyledi. Açıklamanın ardından gruptakiler, Meclis önüne siyah çelenk ve bir ayakkabı bıraktı.
Yurdun pek çok noktasında da Dink’i anmak ve mahkemenin kararını protesto etmek için gösteriler yapıldı. Edirne’de Saraçlar Caddesi’nde toplanan ve ’Katiller Sokakta Adalet Uykuda’ yazılı pankart açan öğrenciler, ‘Hepimiz Hrant’ız’ sloganı attı. Muğla, Adana gibi kentlerde de protesto gösterileri yapıldı.
‘Hrant bir dosya değil ki kapansın’
Kalabalığın yürüyerek Agos önüne gelmesinin ardından, Hrant Dink’in çalışma arkadaşı Karin Karakaşlı bir konuşma yaptı. Karakaşlı’nın “Dosya kapandı diyorlar bize. Hrant Dink dosya değil ki kapansın, o bir yara… Artık köprüden önceki son çıkıştayız. Oradan hakkıyla geçmeden tamamlanacak ödeşme, inanılacak adalet, yaşanacak memleket yok. Öbür türlüsü sadece yalan olur ve bir gün başımıza yıkılır. Bu adaletsizlikle yaşamak hepimize haramdır” sözleri büyük alkış aldı. Karakaşlı, “Yargıtay, cinayete giden süreçteki rolüne inat, bir kez de adalet adına temyiz mekânı olsun” diye konuştu.
Rakel Dink: Çünkü unutmadılar…
On binler Taksim Meydanı’ndan Agos’a doğru yürüyüşe geçiyor. Hrant Dink eylemleri kendi piyasasını yaratıyor. Üzerinde Ermenice ve Türkçe “Seni Hiç Unutmayacağız” yazan atkılar 2, rozetler 15 lira.
Çevrede her kesimden insan. Pilates, demokratikleşme ya da faşizm hakkında konuşan değişik renkli bir grup.
Soğuğa rağmen çocuklarıyla gelenler de var. İki yaşındaki Roni çok mutlu. İlk eylemi değilmiş.
Agos’a yaklaşınca insanlar CHP Şişli İlçe Başkanlığı’nı gösteriyor. Camından 7 metrelik dev bir pankart asılmış: “Faşizme inat kardeşimizsin Hrant.” CHP Genel Merkezi arıyorum. Teyit ediyorlar, onlar yaptırmışlar.
Yürüyüşten sonra Agos’ta Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin’le konuşuyoruz. Umutlu: “Eylem çok iyiydi. Davanın sonucuna dair en önemli yanıtı kaldırımdaki insanlar verdi. Unuturlar diye düşündü devlet. İşte unutmamışlar. Bir iki gün de geçer sandılar. 5 yılda bitmedi. Bütün faili meçhullerin aileleri buradaydı. Ellerinde taşıdıkları pankarta bir baksınlar. O insanların gözlerine bir baksınlar. Anlayacaklar. Bu dava bitmedi, yeni başlıyor.”
Rakel Dink’le karşılaşıyoruz. Ne hissetiğini soruyorum. “Dışarıdaki insanlar hepsi benim gibi acılılar. Hepsine bereket duası okudum. Çünkü unutmadılar.”