Aziz Nesin’in ölümsüz eseri ‘Zübük’ bir kez daha sahneye taşınıyor. Kitap, ‘zübük’ sözcüğünün sözlük anlamındaki gibi toplumdaki tüm iyi duyguları, umutları, çaresizliği eğitimsizliği paraya, çıkara, iktidara tahvil edip, sömüren, kendi çıkarları için her yolu mubah sayan kişi, sözünde durmayan, üçkâğıtçı, palavracı, dönek, düzenbaz bir siyasetçi tipini anlatır. Kemal Sunal’ın eşsiz oyunu sayesinde beyazperde de ölümsüzleşen eser, tiyatrocuların da vazgeçilmez oyunlarından biridir.
Ankara’nın duruşuyla, muhalif tavırlarıyla, her türlü antidemokratik uygulamalara karşı başkaldırısıyla bilinen emektar tiyatrosu AST (Ankara Sanat Tiyatrosu) bu sezon ‘Zübük’ ile seyircinin karşısına çıkıyor. “Zübüklerin iktidarından kurtulmanın tek yolu var, kendi zübüklüklerimizden kurtulmak” düşüncesiyle hareket eden AST ve oyunu sahneye koyan Dersu Yavuz Altun, Aziz Nesin’in romanını sahneye taşımayı tarihsel bir sorumluluk olarak görüyor.
Ali Seçkiner imzası taşıyan müzikleriyle aynı zamanda müzikal bir performansa dönüşen oyunda müzikler 7 kişilik bir orkestra tarafından canlı olarak çalınıp söyleniyor. Politik tiyatronun simge ismi olan AST, bu oyunla özgürlük ve demokrasi mücadelesine sahneden omuz verme iddiasında.
Dersu Yavuz Altun, Zübük oyununun tiyatro sanatındaki yeri ve önemini şöyle anlatıyor: “Zübük , ülkemiz mizah yazını için çok önemli bir yapıt. Taşıdığı dramatik olanaklar nedeniyle daha önce sinemaya ve tiyatroya uyarlanmış. Özellikle suya sabuna dokunmayan mizahın revaçta olduğu böyle bir dönemde, mizahın, yeri geldiğinde nasıl güçlü bir silah olduğunu gösteren Aziz Nesin Usta’yı, egemenlere karşı sözünü sakınmadan söyleyen bu korkusuz ‘Anadolu Çelebisi’ni hatırlatmak istedik sahnelerden..”
AST ayağa kalkıyor
Önemli oyuncularının İstanbul’a taşınıp televizyon dizilerinde boy göstermeye başlamasından sonra ciddi sıkıntılar yaşayan AST, bu sıkıntıları gidermek üzere yeniden hareketleniyor. Tarihsel misyonundan ödün vermeden yeni bir repertuvar politikası oluşturmak isteyen AST, kendi seyircisini yaratarak tüm ekonomik sorunlarının üstesinden gelmeyi hedefliyor. İki sezondur yönetimi devralan genç ekip, ekonomik sorunlarını büyük oranda çözdü ve bugünlerde sanatsal yaratım sorunlarına ağırlık vermeye başladı. Dersu Yavuz Altun, bu sezonun AST‘ın ekonomik sorunlardan söz edeceği son yıl olacağı temennisini dile getiriyor ve “AST, dünyaya, hayata, insana karşı duyarlı olan seyircilerle etkin bir biçimde buluşmaya başlamıştır. Nitelikli oyunlar, çok çalışmak ve üretmek bizi düzlüğe çıkaracak tek yoldur” yorumunu yapıyor.