MİMESİS Haber / Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin’in Van-Erciş Depremi Sosyal Destek Programı’na gönüllü destek vereceklere çağrısı şöyle;
“23 Ekim 2011 Van-Erciş depremi nedeniyle, depremden etkilenen her yaştan bireyin sosyal desteğe ihtiyacı var. Depremden etkilenen bireylerin yiyecek, giyecek, çadır gibi ihtiyaçları yanında, psiko-sosyal destek de önceliklidir. Depremden bu yana 15 gün geçmesine rağmen Van-Erciş deprem bölgesinde yürütülen sosyal çalışmalar yetersizdir ve uzman kaynağı planlaması henüz yapılamamıştır. İlgili Bakanlıklar yanında üniversiteler, özel hastaneler, yerel yönetimler, uzman sivil toplum kuruluşları ve alanında uzmanlaşmış gönüllülerin katkısı çok önemlidir. Türkiye, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde olduğu gibi, Van-Erciş depreminde de kardeşlik destanı yazmıştır. Bu desteğin sosyal program bağlamında da sürdürülmesi gerekmektedir. Aile hekimi, çocuk, ergen, yetişkin psikologları ve psikiyatristleri, psikolojik danışman, sosyal hizmet uzmanı, psikiyatri hemşiresi, psiko-dramacı, oyunla terapi uzmanı yanında müzisyen, ressam, tiyatrocu, okulöncesi , çocuk ve ilkgençlik kitabı yazarlarını Van-Erciş Deprem sosyal Destek Programı’na gönüllü katkı vermeye çağıryoruz…”
VAN-ERCİŞ’TE HAYATI PAYLAŞMAYA HAZIR MISINIZ?
- Van-Erciş Depremi Sosyal Destek Programı hazırlanıyor
- Sosyal Destek Programı için aile hekimi, çocuk, ergen, yetişkin psikoloğu ve psikiyatristi, psikolojik danışman, psikiyatri hemşiresi, psiko-drama uzmanları ve oyunla terapi uzmanları gönüllü destek verebilecek
- Müzisyen, ressam, tiyatrocu, okulöncesi, çocuk ve ilkgençlik kitabı yazarları, karikatürist ve fotoğraf sanatçıları da programa katılabilecek
- Sosyal Destek Programı’na ilgili kamu kuruluşlarının görevlileri yanında üniversiteler, özel hastaneler, yerel yönetimler, uzman sivil toplum kuruluşları ve alanında uzmanlaşmış gönüllülerin katkısına ihtiyaç var
- Van-Erciş Depremi Sosyal Destek Programı’na katkı vereceklerin ulaşım ve konaklamaları Bakanlıkların koordinatörlüğü tarafından sağlanacak
- İlk 3 ayın sonunda Van-Erciş Depremi Hanehalkı Araştırması yanında, Van-Erciş Depremi Psikolojik Gözlem Raporu ile Van-Erciş Depremi Sosyolojik Deprem Raporu hazırlanacak
Çocuk Vakfı’nın Van-Erciş depremi nedeniyle hükümete önerdiği VAN-ERCİŞ DEPREMİ SOSYAL DESTEK PROGRAMI ve Acil Eylem Planı çerçevesinde hazırlıklar sürüyor.
4 Kasım 2011 tarihinde Ankara’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Vakfı yöneticilerinden oluşan bir heyet katıldı. Toplantıda Van-Erciş Depremi Sosyal Destek Programı ve Acil Eylem Planı hazırlanmasına karar verildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca hazırlanacak program ve acil eylem planı 3’er aylık 4 dönemi kapsayacak. 5 Bakanlığın hazırlayacağı program ve eylem planı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde yürütülecek.
Van-Erciş Depremi Sosyal Destek Programı, deprem sırası ve sonrası süreçlerde ailenin bütün bireylerinin yaşadığı etkilenme düzeylerinin tanılanması ve izlenmesi; travma öncesi psiko-sosyal desteğin sağlanması ve rehabilitasyon çalışmalarının planlanmasını öngörüyor.
Sosyal Destek Programı ve Acil Eylem Planı’nda depremden etkilenen bütün bireylere yönelik psiko-sosyal çalışmalar yer alacak. İlk 3 ayın sonunda Van-Erciş Depremi Hanehalkı Araştırması yanında, Van-Erciş Depremi Psikolojik Gözlem Raporu ile Van-Erciş Depremi Sosyolojik Gözlem Raporu hazırlanacak.
Van-Erciş depreminde etkilenen aile bireylerine yönelik sosyal destek programında aile, çocuk, genç, engelli ve yaşlı odaklı çalışmalara öncelik verilecek. Aileler için toplum merkezleri çadırları, çocuklar için kreş, oyun çadırı, okul merkezli psiko-sosyal faaliyetler planlanacak.
Van-Erciş Depremi Sosyal Destek Programı’na Bakanlıkların görevlileri yanında, üniversite çalışanları, özel hastaneler, alanında uzman sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve gönüllüler de katkıda bulunabilecek. Sosyal Destek Programı’na katılacak gönüllü uzmanlar şöyle belirlendi: Aile hekimi, çocuk, ergen ve erişkin psikoloğu ve psikiyatristi, sosyal hizmet uzmanı, psikolojik danışman, psikiyatri hemşiresi, psiko-drama uzmanı. Deprem Sosyal Programı’na ayrıca müzisyen, ressam, tiyatrocu, okulöncesi, çocuk ve ilkgençlik kitabı yazarları, karikatürist ve fotoğraf sanatçıları da destek verebilecek.
Van-Erciş Depremi Sosyal Destek Programı’na gönüllü destek vereceklerin ulaşım ve konaklaması 5 Bakanlığın Koordinatörlüğü’nce sağlanacak. Sosyal Destek Programı’nın başlama tarihi 15 Kasım 2011 olarak öngörülüyor.
Van-Erciş Depremi Sosyal Destek Programı’na gönüllü destek vermek isteyen kişi ve kuruluşların Çocuk Vakfı’na başvurmaları gerekiyor.
İletişim
Çocuk Vakfı Çocuk Akademisi
Zafer Sokak No:17
34371
Nişantaşı / İstanbul
Telefon : 0 212 240 41 96 / 240 23 83
Belgegeçer : 0 212 230 01 25
Elmek : cocukvakfi@hotmail.com
: cocuk_vakfi@hotmail.com
www.cocukvakfi.org.tr
Facebook/ Cocuk Vakfı
Twitter.com/cocukvakfi