Çoğu anne babanın karşı karşıya kaldığında ne yapacağını bilemediği sorunların çözümü Profesör Doktor Byron ve Carol Norton için bir oyun kadar basit. Çocukların duygusal dünyasına açılan kapının sihirli anahtarını elinde tutan, deneyimsel oyun terapisinden yaratıcıları Psikoloji İstanbul ve Doğa Koleji’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Boşanma sonrası adaptasyon, uyku, yeme ve tuvalet problemleri, öfke saldırganlık sorunları, korkular… Norton çifti tüm bu sorunların çözümü için oynanacak oyunlarını 24 Ekim’de ailelere anlattı.
Oyun çocuğun asıl işidir
Eğitimin adı “Benimle Oynar Mısın?” oyunlar birebir çocukların iç dünyasının yansımasıdır, çocuklar her zaman duyduğumuzdan daha fazlasını anlatır’ diyen Prof. Dr. Byron Norton bu anlatılanları duymanızı, anlamanızı, görmenizi sağladı. 2-11 yaş arasındaki çocuklarla oyun oynuyorlar. Norton’lar geçen 40 yılda okula adaptasyon, korkular, boşanma süreci, yatağını ıslatma, içe kapanıklık gibi pek çok çocuğun yaşayabileceği sorunlar dışında cinsel taciz, ölüme şahit olma ve depremin de aralarında bulunduğu, çok ağır travmalarla karşı karşıya olan yüzlerce çocuğa oyun terapisiyle yardım etmeyi başardılar. Norton çifti 17-25 Ekim arasında ailelere oyun yoluyla çocuklarla iletişim, uzmanlara oyun terapisi eğitimi verdiler.
Psikoloji İstanbul’la yeni eğitimler
Doğa Koleji ve Psikoloji İstanbul işbirlikleri yakın zamanda yeni eğitimlerle sürecek. Deneyimsel Oyun Terapisi Yöntemi’nin devamı niteliğinde “Mutlu İlişkilerin Formülü” ve “Duygusal İfade” eğitimleri gerçekleşecek.
Psikolog Nilüfer Devecigil:
“Eğlenerek öğreniyorlar”
Psikoloji İstanbul’da oyun terapisi danışmanlığı yapıyorum. Dört günlük oyun terapisi organizasyonunda yer aldım. Norton çiftiyle uzun yıllar birlikte çalıştım. Oyun Terapisi belli bir travması olmuş çocuklar için geliştirilmiş bir model. Oyunun dilini bilenlerin bu konuda yardımcı olması üzerine kurulmuş bir eğitim. Ama travmadan önce de oyun çocuğun hayatında önemli rol oynuyor. Eğlenerek öğreniyor. Tıpkı Doğa Koleji’nin eğitim modeli gibi. Bu manada bu eğitimin Doğa Koleji’nde olması çok anlamlı oldu. Türkiye’de ise çok yeni oyun terapisi. Şunu biliyoruz ki deneyimsel oyun terapisi çocuktan travmayı atabilecek en iyi yöntem.
Prof. Dr. Carol Norton:
“Her şeyin başı sevgi”
Çocuklar oyunla hayatı öğreniyorlar. Yaşadıkları travmaları da oyunla çözebiliyoruz. Oyuna ve oyuncağa olan yaklaşımı çocuğun içini yansıtıyor. Aslında çocuğun aynası gibidir oyun. Eğer onlara eğlenceli geliyorsa farkında olmadan öğreniyor. Bebekler ve çocuklar yetişkinlere oranla çok daha fazla nöronlara sahipler. Bu kadar küçükken çok daha fazla ve hızlı öğreniyorlar. Bu yetenek kullanılmadığı zaman da yok oluyor. Bizler oluşmuş nöronları kullanırken onlar için her şey yepyeni. Hayatlarının en fazla alabilecekleri dönemleri çocukluk zamanları. Deneyimsel oyun terapisi almış çocukların büyüdüklerinde kendi çocuklarına karşı çok olumlu yaklaşımlar gösterdiklerini gördüm. Bizler terapist olarak çocukları oyunla anlamaya çalışıyoruz. 2 yaştan itibaren çocuklar bir objeyi alıp ona kişilik veriyorlar. O andan itibaren hayatlarında ne gibi sorunları varsa bunu dışa vurabiliyorlar. Ebeveynlerin çocukların doğru eğitimi için oyuncak seçimini yapabilmeleri gerekir. Önemli olan çocukların hikayelerini anlatabilecekleri türden oyuncaklarının olmasıdır. Şimdiki oyuncaklar çocukların yaratıcılıklarını pek ortaya koymuyor. Aslında en basit oyuncak en iyi oyuncaktır. Ebeveynlerin görevleri arasında çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını karşılaması var ebette ama en önemli şey sevmek, onu korumak, rahatlatmak çocuk için her şeyden önemli.