‘Sanat Bir Cephe Açabilir’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür çalışmalarının yereldeki halkla, belleğiyle, geçmişiyle bağının zayıfladığını belirten sanat kuramcısı Ezgi Bakçay, yerelleşmenin neoliberal politikalara karşı bir direniş imkânı verdiğini söyledi.

‘Amed’de 18 Temmuz’da kuruluşunu ilan ettiği Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nin destekçisi bağımsız küratör ve sanat kuramcısı Ezgi Bakçay, Türkiye’de sansür kapanının nasıl kırabileceğine dair çalışma yürüttüğünü söyledi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşarak sanat ve kültürde yerellik kavramının önemli olduğunu vurgulayan Bakçay, “Aslında yerelliği öncelikle yerle, içinde bulunduğumuz mekanla, toplumla ve bağlamla kurduğumuz ilişki çerçevesini ele almaya çalıştım. Kültür ve sanat çalışmalarında merkeziyetçi bir anlayış hakimdir. Sanat müzelerde, büyük sergi salonlarında ya da büyük film gösterim mekanlarında icra ediliyor. Bu merkeziyetçiliğe karşı sanatın yerelleşmesi önemlidir. Kültür sanat pratiklerinin yerelle ilişkisinin zayıfladığını, yerelden kastım hem mekânda yaşayan halkla hem de geçmişiyle, belleğiyle, hafızasıyla ilişkisinin zayıfladığını görüyoruz. Bu bağın güçlendirilmesinin hem tarihsel dayanışma ilişkilerinin tekrardan hatırlamak hem de sansür ve oto-sansürün yarattığı hafızasızlaşma ile mücadele etmek için çok değerli olduğunu düşünüyorum. Kültür endüstrileri bugün yereli sömürüyor. Yerel değerleri ve kültür mirasını kendi öz sermayesi haline getirmeye çalışıyor. Buna karşı yerelde hala mücadele eden kendi bağımsızlığını ve kendi hafızasını korumaya çalışan direniş biçimleri var. Bunlardan ilham alacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Devamı için tıklayınız.
Yeni Yaşam

Paylaş.

Yanıtla